Oops, toch geen NHG-garantie en starterslening voor prefabwoning

04.10.2022
Image

Een koude douche voor de 28 kopers van starterswoningen bij een project in het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Voor de houten prefabwoningen (niet op de foto) blijkt ineens geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen en daardoor ook geen starterslening. Reden: een afbouwgarantie ontbreekt, zo meldt het Noordhollands Dagblad. De woningen van 220.000 à 230.000 euro worden ineens zo'n 35.000 euro duurder.

De prefabwoningen van Startblock staan inmiddels bijna klaar in de fabriek. Ontwikkelaar Zeeman Vastgoed meldde de kopers recent pas dat de woningen niet voor de NHG in aanmerking komen. Dat blijkt ook de mogelijkheid voor de beschikbaar gestelde starterslening te blokkeren. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) verstrekt deze leningen namelijk alleen als er een waarborgcertificaat vanuit NHG komt.

Een afbouwgarantie zorgt ervoor dat de kredietverstrekkers uiteindelijk een afgebouwd onderpand krijgt, mocht tijdens de bouw de aannemer failliet gaan. Zo'n verzekering wordt normaal gesproken gesloten tussen de opdrachtgever, de aannemer en de bank. NHG hanteert om de consument beschermen een waarborggarantie en geen afbouwgarantie. Zo'n certificaat gaat veel verder dan alleen de garantie dat een woning wordt afgebouwd.

Startblock, Zeeman Vastgoed en de Triodosbank gingen er bij de start van dit project van uit dat bij prefabwoningen zo'n garantie niet nodig was omdat de woningen immers in de fabriek worden gebouwd. Volgens hen was het SVN destijds ook die mening toegedaan, maar is het fonds voorzichtig geworden vanwege de op handen zijn Wet Kwaliteitsborging. Startblock beschikt niet over een waarborgcertificaat.

Volgens het Noord-Hollands Dagblad waren er 800 gegadigden voor de 28 woningen.Tenminste elf beoogde kopers moeten vanwege de extra kosten mogelijk afzien van koop.

Op de foto: eerder gerealiseerde woningen van Startblock

Trefwoorden