Overslaan en naar de inhoud gaan

Permanente broedplaats in nieuwbouw bij Amstelstation

Image

Amsterdam wil dat er meer permanente broedplaatsen komen in de stad. De eerste permanente broedplaats in een nieuwbouwproject is in de maak, zo laat wethouder Kukenheim weten. Tegenover het Amstelstation is een broedplaats van 500 m2 als voorwaarde opgenomen in de tenderprocedure. Dit betekent dat er in dit nieuwbouwcomplex minimaal vijftien permanente ateliers worden gerealiseerd. De verwachte oplevering is in 2021.

De broedplaats tegenover het Amstelstation wordt onderdeel van de ‘ijzeren voorraad’, de voorraad aan ateliers en broedplaatsen die een permanent karakter hebben. “Broedplaatsen zijn nodig om de stad toegankelijk te houden voor kunstenaars en creatieven. Het draagt bij aan de creatieve gemengde stad en past goed bij de ambities van Stad in Balans. De permanente broedplaats tegenover het Amstelstation is een fantastische toevoeging aan de stad”, aldus wethouder Simone Kukenheim van Kunst & Cultuur.

Sinds 2000 heeft de gemeente 48 miljoen euro vrijgemaakt voor het realiseren van nieuwe (tijdelijke) broedplaatsen. De ruim zestig broedplaatsen die mede door de gemeente zijn ontstaan, bieden ruimte aan duizenden kunstenaars en creatieve/culturele ondernemers en ambachtslieden. In 2017 zijn vijf nieuwe broedplaatsen gerealiseerd met ruim 140 ateliers. Deze broedplaatsen blijven voor langere tijd bestaan.