PortiekPortiers maken K-buurt schoner en prettiger

22.08.12
PortiekPortiers maken K-buurt schoner en prettiger

Acht woensdagmiddagen kregen kinderen van de K-flats in Amsterdam Zuidoost deze zomer een intensieve training tot portiekportier. Ze leerden hoe ze een buurt kunnen beheren, wat leefbaarheid inhoudt en vooral wat zij zelf kunnen doen om hun buurt leuk en leefbaar te maken. Begin augustus sloten ze hun opleiding tot PortiekPortier af. Met de opgedane kennis en een diploma op zak gaan ze vanaf september op woensdagmiddag de beheerders van Woonstichting De Key helpen om hun wijk schoon, heel en veilig te houden.

Het project PortiekPortier is een initiatief van De Key. De woningcorporatie wil met het project jongeren actiever betrekken bij hun buurt. De doelen van het project zijn: overlast door jongeren verminderen en voorkomen dat kinderen op straat gaan hangen. Door kinderen op een speelse manier verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen leefomgeving worden zij beter aanspreekbaar op hun eigen gedrag. In de opleiding kwam van alles aan bod, van fotograferen en interviewen tot en met buurtonderzoek, het organiseren van buurtactiviteiten en beheerders helpen. Beheerders van Woonstichting De Key verzorgden de opleiding. “De kinderen zijn onze rechterhand,” vertelt beheerder Jerry Pelhan. “Door hen komen we ook met meer mensen in de buurt in contact. Ze hebben tijdens de opleiding buurtbewoners geïnterviewd op straat over wat ze vinden van de PortiekPortiers. De reacties waren heel positief.”

In september gaan de kinderen in herkenbare speciale kleding de wijk in. Ze houden de buurt schoon, spreken bewoners aan op vuilnis en houden de beheerder op de hoogte als er dingen gerepareerd of opgeknapt moeten worden. Ook houden ze een logboek bij, waarin ze alle bijzonderheden opschrijven.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS