Portiekwoningen verduurzaamd door De Stroomversnelling

18.08.14
Nu ook portiekwoningen verduurzaamd door De Stroomversnelling

Woningcorporatie Lefier in Groningen leverde onlangs de eerste verduurzaamde portiekwoningen op via het samenwerkingsverband De Stroomversnelling. Tot dusver beperkte de nul-op-de-meter-aanpak zich tot rijtjeswoningen. De woningen worden voorzien van een extra isolatieschil en zonnepanelen; de ombouw kan in enkele weken plaatsvinden.

Doelstelling van De Stroomversnelling is bestaande woningen energieneutraal te maken. Tot dusver hebben de deelnemers zich gericht op grondgebonden woningen. Aannemer Dura Vermeer heeft nu in Groningen de eerste portiekwoningen verduurzaamd. Daartoe werd de fundering verzwaard en werden de woningen voorzien van complete extra voorzetgevels. Zonnepanelen en zonneboiler zorgen voor energie en warm water; de balkons zijn afgesloten met schuifbare ramen. De proefwoningen zijn nog niet helemaal energieneutraal, ze hebben daarom nog een gasaansluiting. De opgedane kennis wordt gebruikt om grote aantallen portiekflats te verduurzamen. Lefier wil in 2016 1.400 woningen hebben verduurzaamd.

Amsterdamse corporaties doen nog niet mee aan De Stroomversnellingm (zie NUL20 artikel over Nul-op-meter woningen). Vorig jaar heeft de gemeenteraad wel 8 miljoen euro vrijgemaakt om de verduurzaming van corporatiebezit te versnellen.

Relevante links:

Nul-op-de-meter: haalbaar concept? (NUL20, maart 2014)
Lefier levert eerste portiekwoning Stroomversnelling op (Aedesnet 13-08-2014)

Project Stroomversnelling Voermanstraat (met fotoreportage bouw, site Lefier) 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS