Prijzen in vrijehuursector geven geen krimp, hoewel...

04.11.2020
Image

In Amsterdam stijgen de huurprijzen in de vrije sector nauwelijks meer, maar over heel Nederland zijn de gemiddelde vierkante meterprijzen in het derde kwartaal met ruim 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat melden de Nederlandse makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). De gemiddelde kale huurprijs is in Nederland nu 13 euro en in Amsterdam 20,85 euro.

Of er werkelijk niets is veranderd blijft overigens enigszins onduidelijk aangezien het nieuwe aanbod van karakter is veranderd. Er komen volgens NVM en VGM meer duurdere appartementen op de reguliere huurmarkt, mede het gevolg van het wegblijven van toeristen. En ook de oplevering van nieuwbouwprojecten zorgt zowel voor een toename van het aantal verhuurtransacties als een stijging van de gemiddelde huurprijs per vierkante meter. Dit kwartaal zijn er ook meer kleinere nieuwbouwwoningen (appartementen) verhuurd; daarvan ligt de vierkante meterprijs vaak hoger.

Er is in het derde kwartaal nog meer doorstroming in de vrijehuursector dan gebruikelijk. In totaal werden ruim 9.000 ‘kale’ huurtransacties geregistreerd en bijna 2.500 huurtransacties van gestoffeerde en gemeubileerde woningen (+20%). De vele woningen die buitenlandse werknemers van grote internationale bedrijven achter hebben gelaten nadat ze vanwege het coronavirus terug zijn gegaan naar hun thuisland, worden kennelijk weer makkelijk gevuld. Overigens zijn er in Amsterdam wel signalen dat appartementen langer te huur staan.

Trefwoorden