PvdA dreigt Donner met motie van wantrouwen

22.11.2011

PvdA dreigt Donner met motie van wantrouwen vanwege inkomensgrens

In het Tros-programma Radar dreigde PvdA-kamerland Jacques Monasch een motie van wantrouwen tegen Donner in te dienen als die volgende week geen werk maakt van de verhoging van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen. Hij is daartoe eerder al per motie opgeroepen.

Donner blijft volhouden dat hij met handen en voeten gebonden is aan Brusselse regels. Inmiddels heeft het Europese Parlement echter uitgesproken dat sociale huisvesting niet alleen toegankelijk moet zijn voor de laagste inkomens. Volgens het Europarlement staat een dergelijke nauwe interpretatie van de mededingsregels haaks op het hogere doel van sociale mix en universele toegang. 
De uitspraak van het Europarlement is onderdeel van een resolutie die op 15 november met een grote meerderheid is aangenomen. Dat gebeurde op initiatief van de Duitse sociaaldemocraat Peter Simon. Het is de officiële reactie van het Europarlement op een nieuwe ontwerprichtlijn van de Commissie inzake Diensten van Algemeen Economisch Belang en staatssteun. In de voorgestelde ontwerprichtlijn was het criterium van ‘kansarme groepen’ al komen te vervallen.
De Woonbond en Aedes maken zich al langere tijd sterk voor het verhogen van de inkomensgrens. Veel middeninkomens vallen sinds 1 januari 2011 tussen het wal en het schip, constateren beide partijen. Enkele gevallen kwamen in het programma Radar aan het woord.

Volgens De Woonbond betekent de  resolutie dat de huidige inkomensgrens de prullenbak in kan. Niets zou minister Donner ervan moeten weerhouden met een nieuw voorstel voor een hogere inkomensgrens naar Brussel te gaan.
Tot dusver wil hij daar niet aan. De minister ontkent tot dusver dat de inkomensgrens tot veel problemen voor woningzoekenden leidt. Hij raadt probleemgevallen aan zich te melden bij 'hun' woningcorporatie. Die heeft de vrijheid 10 procent van het vrijkomende aantal woningen vrij toe te wijzen. 

Donner zegde de Kamer eerder alleen toe zijn standpunt in een brief toe te lichten. Monasch eist uitvoering van de aangenomen motie, anders volgt er een motie van wantrouwen.

Bekijk hier de uitzending van Radar over de problemen met de inkomensgrens. (het betreffende item start na 11.25 minuut)

Trefwoorden