Rochdale: kraken enorme schadepost

06.01.2012

Rochdale: kraken enorme schadepost

Krakers veroorzaken jaarlijks een paar honderdduizend euro schade aan het woningbezit van Rochdale. Zo heeft de woningstichting berekend. Er lijkt volgens de corporatie geen respect meer te bestaan voor andermans eigendom;  in sommige gevallen bedraagt de schade 30.000 tot 40.000 euro per woning.

Rochdale heeft vooral in de Kinkerbuurt in Amsterdam-West last van krakers. Daar werden vorig jaar 38 woningen gekraakt. Hoofdzakelijke panden met een leegstand van minder dan een jaar. “Wij maken ons sterk voor een rechtmatige woonruimteverdeling. Als bij een voorgenomen renovatie vertraging ontstaat en complexen langer leegstaan, dan worden dergelijke woningen aan bijvoorbeeld studenten verhuurd. Vroeger kwam kraken voort uit idealisme, maar nu lijkt men vooral op zoek naar gratis woonruimte.”

Na ontruiming wordt Rochdale met flinke schade geconfronteerd. “Wij schatten de schade op gemiddeld achtduizend euro per woning. De kosten van ontruiming niet meegerekend. Soms wordt alles gesloopt wat er te slopen valt en loopt de schade op tot wel 40.000 euro per woning,” aldus de woordvoerder. Rochdale heeft daar genoeg van. “Het wordt tijd voor een kritische discussie, want dit kan niet zo doorgaan.”

 

Trefwoorden