Rochdale start bouw Amstelkwartier

09.09.2011

 Aftrap sociale woningbouw Amstelkwartier

Rochdale  is  begonnen aan de bouw van de eerste 78 sociale huurwoningen in de nieuwe woonwijk Amstelkwartier in Amsterdam-Oost. Aansluitend is de bouw voorzien van  39 koopappartementen,  mits Kondor Wessels Vastgoed er in slaagt  vooraf voldoende woningen te verkopen.

Kwartiermeester

De bebouwing van kavel 4c is gestart onder dwang van de gemeente, zo verklaart Rene Grotendorst, directievoorzitter van Rochdale. De Amsterdamse corporatie doet een onrendabele investering van gemiddeld 80.000 euro per woning. Hoger dan Rochdale tegenwoordig voor wenselijk houdt. Ook voor Kondor Wessels Vastgoed is sprake van een verliesgevende activiteit. Ook als er wel voldoende belangstelling bestaat voor de koopwoningen – de eerste verkoopmanifestatie begin september trok slechts enige tientallen belangstellenden –  dan nog wordt door de ontwikkelaar geen winst behaald.

De oorzaak daarvan ligt in het verleden. De combinatie Rochdale/ Kondor Wessels Vastgoed verkreeg  in 2008 na inschrijving het recht om in het Amstelkwartier twee kavels te bebouwen. Daarna zijn tot aan de rechter pogingen ondernomen om vanwege de economische crisis het contract met de gemeente te versoepelen en de grondprijs te verlagen, maar tevergeefs. De gemeente eiste start bouw.
Het ontwerp van de stedelijke blokken  is van architectenbureau Van den Oever, Zaaijer en Partners.

Op het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering  tussen de Bijlmerbajes en de Amstel  worden de komende jaren meer dan 1100 woningen gebouwd. De gemeente realiseert  langs de rivier een openbaar buitendijks park.  Ook andere partijen starten met de bouwactiviteiten. Maarsen Groep begint in september met de voorbereiding van de bouw van 109 luxe vrije sector huurappartementen met ondergrondse parkeergarage aan de Amstelvlietstraat. [BP]

Trefwoorden