Rookvrij wonen in nieuw short stay-complex de Key

07.08.17
Rookvrij wonen in nieuw short stay-complex de Key

Het nieuwe short stay-complex van De Key aan de Maassluisstraat in Amsterdam Nieuw-West wordt volledig rookvrij. De woonstichting staat de circa tweehonderd huurders niet toe te roken in hun kamer, keuken of wc. Roken mag nergens meer in het gebouw.

Volgens directievoorzitter Leon Bobbe heeft zijn corporatie een primeur. “Van woningcorporaties in Amerika hoorde ik twee jaar geleden dat ze rookvrije complexen hadden. Roken was dus niet alleen verboden in de trappenhuizen en gangen, maar ook in de woningen”, zo schrijft hij in een blog. Mag een corporatie op een dergelijke manier in iemand persoonlijke leven ingrijpen? Bobbe meent van wel. Rookvrije gebouwen zijn volgens hem vooral van belang voor jongeren; zij verdienen het om in een rookvrije omgeving op te groeien.

Bobbe ziet de grens bij roken voortdurend verschuiven. “Ik weet nog dat roken in bijna elke treincoupé was toegestaan. Ik weet nog hoe veel moeite het mij kostte om de eerste regels op te stellen voor roken op kantoor. Ik weet nog dat ik uit het café kwam en voor het eerst merkte dat mijn kleren niet stijf stonden van de rook. Ik sprak met collega’s over de introductie van rookvrije gebouwen. Het idee ontmoette veel sympathie.”

Reden voor de Key om een eerste verbodsexperiment te doen in een klein woongebouw. “Er bleek nauwelijks weerstand en vooral acceptatie. Genoeg reden om te starten met onze eerste rookvrije nieuwbouw,” aldus Bobbe. Het nieuwe woongebouw aan de Maassluisstraat is de eerste fase van project Lieven voorheen Zuidblok. In het complex vinden voornamelijk internationale studenten onderdak voor een periode van drie tot twaalf maanden.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS