Ruim 700 woningen boven winkels toegevoegd

21.02.2012

Ruim 700 woningen boven winkels in Amsterdam opgeleverd

De afgelopen twintig jaar zijn in de Amsterdamse binnenstad meer dan 700 woningen boven winkels opgeleverd. Daarmee is de hoofdstad koploper. Dat meldt de Woonbond. Goede tweede zou Maastricht zijn, waar inmiddels ruim 420 van dergelijke woningen zijn gerealiseerd. 

De meeste Amsterdamse 'winkelwoningen' zijn opgeleverd in de Kalverstraat en de Nieuwendijk. Na het instellen van stadsdeel Centrum is er actiever beleid ontstaan om wonen boven winkels te promoten. Het Stadsdeel Centrum heeft een stimuleringsprogramma om leegstaande verdiepingen boven winkels bewoonbaar te maken. Er is een speciaal loket voor ontwikkelaars en een subsidie van maximaal 25.000 euro per woning. Er liggen plannen voor nog eens 150 woningen. Maar alleen al in de Kalverstraat en de Nieuwenlijk staan nog 360 bovenverdiepingen leeg. Ook elders in het centrum, zoals op het Damrak en het Rokin, is nog flinke leegstand.

Het grootste probleem bij het bewoonbaar maken van de lege bovenverdiepingen is meestal de ontsluiting. Bijna altijd onbreekt een zelfstandige toegang aan de voorkant. Daarom worden met creatieve oplossingen, zoals loopbruggen, toegangswegen aan de achterkant gemaakt.

Landelijk staan volgens De Woonbond ongeveer 40.000 verdiepingen boven winkels leeg. De in 2006 opgerichte Vereniging Wonen Boven Winkels Nederland wil daarom het wonen boven winkels stimuleren. Inmiddels hebben zich 23 gemeenten aangesloten. De grootste twee, Amsterdam en Rotterdam, zijn geen lid.

Bron o.a.: De Woonbond

Bron
NUL20

Trefwoorden