Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ruimhartiger beleid nodig voor alleenstaande jonge moeders'

Alleenstaande jonge moeders in Amsterdam hebben grote moeite een geschikte sociale huurwoning te vinden. "Woningcorporaties moeten zich ruimhartiger opstellen," meent bestuurder Erna Berends van stadsdeel Noord.
Uit onderzoek van het Jongeren Informatiepunt Amsterdam-Noord blijkt dat de stad zo'n tweeduizend jonge moeders telt. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Nieuw-West, Zuidoost of Noord. Een deel van hen kan gebruik maken van maatschappelijke opvang, maar de groep moeders die geen problemen kent valt buiten de boot. Zij komen niet in aanmerking voor jongerenwoningen. Studerende moeders kunnen met hun kind ook niet terecht in een studentenwoning.
Volgens Berends zwerven veel jonge moeders van hot naar her. Of ze wonen noodgedwongen bij hun ouders. "De corporaties sluiten deze groep uit van jongerenwoningen. Dat zouden ze ook anders kunnen doen. Die woningen zijn wellicht niet ideaal, maar stabiele huisvesting is voor jonge kinderen beter dan de situatie waarin hun moeders nu zitten," aldus Berends.
De AFWC erkent de problemen. Directeur Egbert de Vries ziet alleen niks in tijdelijke huisvesting van jonge moeders in te kleine jongerenwoningen. Wel wil hij samen met de gemeente bekijken of deze specifieke groep een speciale urgentiestatus kan krijgen.