Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadspartij Purmerend: 'Statushouders geen voorrang meer bij toewijzing huurwoningen'

Image

De Stadspartij in Purmerend wil statushouders niet langer voorrang geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen, zo blijkt uit schriftelijke vragen van raadslid Coen Lageveen. Volgens hem leeft onder Purmerenders een groot ongenoegen over de huidige praktijk. De lange wachttijd voor een sociale huurwoning maakt het nodig het toewijzingsbeleid te wijzigen.

Lageveen wil van het college weten of er een boete staat op het niet tijdig huisvesten van statushouders. Ook wil hij weten wat het college gaat doen om ervoor te zorgen dat statushouders geen voorrang meer krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen. De PVV steunt de opstelling van Lageveen. De SP daarentegen noemt in een tweet de opstelling van Lageveen hypocriet. "De Stadspartij veroorzaakt zelf enorme wachtlijsten door villa's en penthouses te bouwen, maar laat het nu voorkomen alsof statushouders het probleem zijn. De enige oplossing is: meer sociale huurwoningen bouwen", aldus de SP.

De Stadspartij is in Purmerend lid van het college van burgemeester en wethouders, dat verder bestaat uit AOV, D66, CDA en PvdA. Ook in andere Noord-Hollandse gemeenten daalt de bereidheid statushouders voorrang te geven. Eerder toonde de Castricumse wethouder Paul Slettenhaar, voormalig bestuurder van Stadsdeel Zuid, zich niet langer bereid statushouders voorrang te geven. Ook Alkmaar heeft statushouders als urgentiecategorie voor sociale huur geschrapt, maar de gemeente kent wel prestatieafspraken met de corporaties over het beschikbaar stellen van huurwoningen.