Start bouw woonwerkgemeenschap Nautilus

07.01.15
Nautilus
Start bouw woonwerkgemeenschap Nautilus

Op het Zeeburgereiland is gestart met de bouw van woonwerkgemeenschap Nautilus. Het collectief zelfbouwproject in Amsterdam-Oost levert een bijzonder gebouw op met veel aandacht voor betaalbaarheid, gemeenschappelijkheid en duurzaamheid.
Het pand met 43 woningen wordt geen ‘jaren zeventig woongroep waarin iedereen alles met elkaar deelt’. Ieder gezin heeft een eigen woning. “Maar gemeenschappelijkheid is wel een kernwaarde”, legt Coen Vaessen uit. “Er komen gemeenschappelijke voorzieningen, die gezamenlijk beheerd en gebruikt worden, zoals een theaterzaal, een kinderatelier, een jongerenruimte, een binnentuin, een logeerkamer, een dakterras en een café met tentoonstellingsruimte. We zullen allerlei activiteiten samen organiseren, zoals concerten, tentoonstellingen en een ouderparticipatiecrèche.”
De energie voor Nautilus komt uit een eigen klimaatinstallatie, die bestaat uit zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en ondergrondse warmteopslag. “Na een lange juridische strijd met NUON hebben wij van de gemeente ontheffing gekregen van de verplichte aansluiting op stadswarmte, die geldt voor het Zeeburgereiland. Onafhankelijk onderzoek wees namelijk uit dat de klimaatinstallatie van Nautilus 60 procent milieuvriendelijker is dan stadswarmte. “
De deelnemers aan Nautilus zijn huishoudens met een inkomen van één tot anderhalf keer modaal. En een beperkt aantal huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal. De gemeente is de toekomstige bewoners tegemoet gekomen met een grondprijs die onder de reguliere marktwaarde van zelfbouwkavels ligt.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS