Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfbouw

  • Lelystad geeft opnieuw particuliere bouwkavels uit in de nieuwste wijk Warande, dichtbij de Oostvaardersplassen. Het gaat om forse kavels; de 22 kavels waarvan nu de inschrijving is gestart (blauw op de plattegrond) variëren in grootte van 390 tot 785 vierkante meter. De kavelprijzen zijn voor randstedelijke begrippen laag: 455 of 480 euro (aan de rand) per m2. De kavels liggen in het deel Groot Nooten met in totaal 46 kavels.
    Nieuwsartikel

  • Een beter hypotheekvoorstel van de Rabobank en nieuwe financieringsstromen zorgen ervoor dat wooncoöperatie de Nieuwe Meent toch kan gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De businesscase ging eerder onderuit door onvoorziene vertragingen in combinatie met snel stijgende rente en oplopende bouwkosten. Waarom lukt het uiteindelijk toch wel?
    Achtergrondartikel

  • Het project leek te stranden, maar wooncoöperatie De Nieuwe Meent kan toch gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De financiering is rond en daarmee is de grootste horde genomen. Op 14 september tekende de wooncoöperatie een hypotheekovereenkomst met Rabobank. Gelijktijdig werd met de gemeente Amsterdam de erfpachtovereenkomst getekend en een lening uit het duurzaamheids- en stimuleringsfonds afgesloten. In combinatie met door uitgegeven obligaties is de financiering nu rond.
    Nieuwsartikel

  • Veel bouwplannen van wooncoöperaties halen de finish niet. Dat dreigt bijvoorbeeld ook voor het initiatief De Nieuwe Meent in Amsterdam-Oost, dat ondanks de bijdrage van het Amsterdam Leenfonds een onoverbrugbaar gat in de financiering zag ontstaan. Dat roept de vraag op: waarom lukt het wel met wooncoöperatie Eureka? Of is Han de Jong, initiatiefnemer van het eerste uur, een onverbeterlijke optimist?
    Achtergrondartikel

  • Vereniging Ons Nieuwe Hof (ONH) heft zich na tien jaar op zonder ooit een woningbouwplan te hebben kunnen verwezenlijken. De idee van initiatiefnemer Theo Capel was om naar het model van de Amsterdamsche Coöperatieve Woningvereeniging Samenwerking nieuwe wooncomplexen voor middeninkomens te bouwen. Het burgerinitiatief Ons Nieuwe Hof nam sinds de oprichting in 2013 maar liefst 22 pogingen om een complex middenhuurwoningen te realiseren. Om diverse redenen liepen al die pogingen… meer
    Nieuwsartikel

  • Adri Duivesteijn, voormalig wethouder van Almere en oud-Kamerlid voor de PvdA, is vrijdag overleden. Dat is namens zijn familie bekendgemaakt. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. Duivesteijn is 72 jaar geworden.
    Nieuwsartikel

  • Het Amsterdamse college tempert zijn zelfbouwambities. Het college trekt de eerdere doelstelling in om 600 zelfbouwwoningen per jaar, waarvan 350 voor wooncoöperaties, te realiseren. Dat aantal is trouwens de afgelopen jaren nimmer gehaald. Het gemeentelijke Team Zelfbouw wordt verkleind en vanaf dit jaar is de post zelfbouw uit de begroting geschrapt. Binnen deze mogelijkheden geeft de gemeente prioriteit aan collectieve vormen van zelfbouw zoals wooncoöperaties. Voor de realisatie daarvan… meer
    Nieuwsartikel

  • Zelfbouw-wooncoöperatie De Nieuwe Meent stevent volgens eigen zeggen af op een faillissement. De leden zijn sinds 2018 aan het werk om een duurzaam en inclusief wooncomplex te realiseren dat betaalbare huisvesting biedt aan ruim veertig mensen. Er ligt een plan inclusief alle benodigde vergunningen en contracten, een kavel in Amsterdam-Oost en er is meer dan 450.000 euro aan crowdlending opgehaald. Toch bevindt de coöperatie zich in zeer zwaar weer door vertragingen en daarmee gepaard gaande… meer
    Nieuwsartikel

  • Wonam heeft de tender gewonnen voor drie kavels in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost. Het winnende plan gaat uit van 338 woningen waarvan een derde middenhuur en twee derde middeldure en dure koopwoningen. De oppervlaktes variëren van 65 m2 tot 130 m2. De bouw start naar verwachting in 2024. Bewoners uit Amsterdam Zuidoost krijgen voorrang op de helft van nieuwbouw (huur- en koopwoningen). Dit moet zorgen voor doorstroming binnen het stadsdeel. 
    Nieuwsartikel

  • Wooncoöperatie De Warren heeft plek twintig behaald in de jongste editie van de Duurzame Top 100. De Warren is dit voorjaar begonnen met de bouw van 36 sociale en middeldure huurwoningen op IJburg.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de regeling. Zetten de almaar stijgende bouwkosten een streep door de ambities van de stad?
    Achtergrondartikel

  • Vorig jaar maakte Amsterdam bekend dat ze voorlopig dertien locaties heeft gereserveerd voor de bouw van coöperatiewoningen. Hoe staat het daarmee?
    Achtergrondartikel

  • Over twintig jaar moet tien procent van alle nieuwbouw in Amsterdam bestaan uit wooncoöperatieprojecten. Dat is in ieder geval het doel van de gemeente. Het gaat om bouwinitiatieven waarbij woningen door de bewoners zelf worden betaald en gerealiseerd; niet alleen de eerste maar ook toekomstige leden van de coöperatie blijven sociale of middeldure huren betalen, zo is in de erfpachtrechten vastgelegd. Op IJburg ging onlangs het allereerste nieuwbouw-wooncoöperatieproject in de stad van start:… meer
    Video

  • Het college van Amsterdam heeft het plan voor leenfonds voor wooncoöperaties concreet gemaakt. Er komt een fonds van 20 miljoen euro. De gemeente promoot nieuwbouw door wooncoöperaties om meer betaalbare woonruimte te creëren. Inmiddels zijn de eerste kavels voor coöperaties uitgegeven, maar het blijkt uitermate lastig om voor deze woonvorm voldoende financiering aan te trekken. Nederlandse banken staan onwennig tegen deze collectieve woonvorm en willen hoogstens een deel van de nieuwbouwkosten… meer
    Nieuwsartikel

  • Vijf jaar geleden maakte Amsterdam bij de uitgifte van grotere zelfbouwkavels een scheiding tussen collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en mede-opdrachtgeverschap (MO). Voor kleine ontwikkelaars en hun bouwgroepen kwamen aparte tenders die tot nu toe negen projecten opleverden. Hoe kijken alle betrokkenen hier op terug? En wil Amsterdam hier wel mee doorgaan?
    Achtergrondartikel

  • Wooncoöperatie De Warren is gestart met de bouw van haar wooncomplex op het Centrumeiland in Amsterdam-Oost. Vijftig leden hebben samen met Natrufied Architecture een pand ontwikkeld met 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren.
    Nieuwsartikel

  • De Vereniging Akropolis Amsterdam heeft op Centrumeiland IJburg een kavel toegewezen gekregen om een wooncoöperatie voor onder andere senioren te realiseren. Er is ruimte voor zo'n dertig woningen, waarvan de helft voor 55-plussers. Het project wordt gerealiseerd in de vorm van een wooncoöperatie; dat wil zeggen dat de toekomstige huurders ook gezamenlijk eigenaar worden van het project. Het project zal voor een groot deel bestaan uit middeldure huurwoningen (tot 1.000 euro per maand), maar het… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Lelystad geeft nieuwe particuliere bouwkavels uit. In deelplan De Olmen-Buizerdweg in Warande komen twaalf zelfbouwkavels te koop. De kavels liggen vlakbij de Oostvaardersplassen.
    Nieuwsartikel

  • Wooncoöperatie De Warren heeft een contract met een aannemer gesloten. Niets staat nu meer de bouw van een wooncomplex met 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen op het centrumeiland van IJburg in de weg. Drie jaar terug won De Warren de eerste tender voor wooncoöperaties in Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen.
    Nieuwsartikel

  • Zelfbouw-wooncoöperatie De Meent zoekt externe financiering via crowdfunding voor de bouw van hun wooncomplex. De Nieuwe Meent is de tweede zelfbouw-wooncoöperatie in Amsterdam, een groep mensen die hun eigen betaalbare huurwoningen bouwen. De komende twee jaar bouwt de vereniging 40 sociale wooneenheden in Amsterdam, verdeeld over vijftien individuele woningen en vijf woongroepen. De eerste zelfbouwcoöperatie is De Warren op het Centrumeiland IJburg.
    Nieuwsartikel

  • De woningprojecten Lieven (blokken 2 tot en met 5), New West en Schoonschip zijn genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2020. De Zuiderkerkprijs wordt traditiegetrouw samen met de Geurt Brinkgreve Bokaal uitgereikt tijdens het jaarlijks terugkerende evenement De Prijzen. Hoe de uitreiking van De Prijzen dit jaar gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.  
    Nieuwsartikel

  • Om meer mensen toegang te geven tot de juiste kennis om nieuwe wooncoöperaties op te richten, wil GroenLinks Amsterdam een ‘kennisfonds’. Een wooncoöperatie stelt via zo’n fonds opgedane kennis beschikbaar voor een volgende generatie oprichters om te voorkomen dat zij telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden.  
    Nieuwsartikel

  • Om de ontwikkeling van wooncoöperaties te versnellen stelt de gemeente Amsterdam dertien nieuwe bouwlocaties beschikbaar. Zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde uitwerking van het Actieplan Wooncoöperaties. De komende twee jaar gaat het om kavels op Centrumeiland, Ringspoorzone Noord, Elzenhagen Zuid, het Havenstraatterrein en het August Allebéplein. Binnen drie tot vier jaar komen kavels beschikbaar in de Jacob Geelbuurt, Sluisbuurt, Dijkgraafplein, Amstelkwartier, Vreeswijkpad en de… meer
    Nieuwsartikel

  • Wooncoöperatie De Nieuwe Meent gaat 33 huurwoningen bouwen, bewonen en beheren op het Archimedesplantsoen in Amsterdam-Oost. In het gebouw komen dertien zelfstandige sociale huurwoningen en twintig middeldure huurwoningen - huur tussen 710 en 971 euro - verdeeld over verschillende woongroepen. Verder komen er voorzieningen die ook gebruikt kunnen worden door de buurt.
    Nieuwsartikel

  • Geïnteresseerde zelfbouwers kunnen tot maandag 2 september inschrijven op onder meer het IJburgse Centrumeiland. Het aanbod op Centrumeiland bestaat uit vier kavels voor individuele zelfbouw voor eengezinswoningen en zes 'Samen in het Klein' kavels. Op deze kavels kunnen meerdere woningen door twee tot maximaal vier huishoudens gebouwd worden. Op Centrumeiland worden drie kavels opnieuw aangeboden. Dit geldt eveneens voor een kavel op een andere plek in Oost, aan de Ringdijk in de… meer
    Nieuwsartikel