Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders en jongeren samen in Elzenhagen-Zuid

Image

Aan het Hisgenpad in de nieuwe wijk Elzenhagen-Zuid in Amsterdam-Noord worden circa zeshonderd tijdelijke woningen voor statushouders en jongeren gebouwd. Startblok Elzenhagen biedt jongeren van 18 tot en met 27 jaar een plek om te wonen en aan hun toekomst te werken. Het woongebouw wordt ontwikkeld in samenwerking met de woningcorporaties De Key en Eigen Haard.

De helft van Startblok Elzenhagen is bestemd voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Het precieze aantal woningen wordt pas duidelijk tijdens de uitwerking van het plan en in verdere samenspraak met de buurtbewoners. Startblok Elzenhagen is na de realisatie van woningcomplex Riekerhaven de tweede grote woonlocatie in Amsterdam waar studenten, jongeren en statushouders samen wonen en jonge Amsterdammers bijdragen aan de integratie van statushouders.

"Er zijn nog veel jongeren en statushouders op zoek naar een woning. Het Startblok zet jongeren letterlijk in het startblok voor het ‘echte leven’ en helpt statushouders snel hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving", aldus wethouder Ivens van Wonen. Gemeente en corporaties besteden extra aandacht aan beheer, sociale samenhang en veiligheid. Na tien jaar worden de woningen afgebroken en hergebruikt op een andere locatie. Naar verwachting begint de bouw van het Startblok in het vierde kwartaal van 2017. De eerste oplevering is een half jaar later.