Overslaan en naar de inhoud gaan

Statushouders en jongeren samen in Startblok Riekerhaven

Image

Startblok Riekerhaven biedt vanaf volgend jaar zomer onderdak aan 250 jonge verblijfsgerechtigden en 250 jongeren uit de buurt, studenten en net afgestudeerden. De snelle realisatie is mogelijk door herbestemming van tijdelijke studentenwoningen (zelfstandige woningen met een oppervlakte van 24 m2) van woonstichting De Key die nu nog in de Houthavens staan. Deze worden gedemonteerd en in Nieuw-West weer opgebouwd.
De komst van Startblok Riekerhaven voor een periode van negen jaar op een deel van het gelijknamige voormalige sportpark biedt volgens de gemeente een oplossing voor het huisvesten van jonge statushouders en starters op de woningmarkt. Beide groepen kunnen maar moeilijk een plek vinden op de krappe Amsterdamse woningmarkt. "Startblok Riekerhaven past goed bij de positieve dynamiek in dit deel van Amsterdam Nieuw-West. De gecombineerde huisvesting van verschillende groepen jongeren legt daarnaast een uitstekende basis voor het slagen van integratie," aldus de gemeente.
De jongeren die in het Startblok gaan wonen krijgen een tijdelijk huurcontract voor een periode van ongeveer vijf jaar. De Key wil de bewoners een actieve rol geven in het beheer van het complex. Ook worden zij betrokken bij het verhuurproces en het onderhoud. Er zal verder veel ruimte worden geboden op het terrein van sport, cultuur en ontspanning. De komende maanden werken corporatie en gemeente het concept van zelfbeheer verder uit.