Studentenflat De Weesper bestaat 50 jaar

11.09.16
Studentenflat De Weesper bestaat 50 jaar
De roemruchte studentenflat De Weesper aan de Weesperstraat bestaat 50 jaar. Het was het eerste grote ontwerp van de later beroemd geworden architect Herman Hertzberger. Op zaterdag 17 september organiseert Stichting Weesperflat 50 een grote reünie op het Jonas Daniël Meijerplein. Daar wordt ook een film over ­Herman Hertzberger vertoond. Hertzberger is ook aanwezig bij het Symposium 'Ruig, Rauw en Rebels'. Het pand van zeven verdiepingen biedt nog altijd plek voor zo'n 250 studenten.
De Weesper heeft de indeling van de klassieke studentenflat: elk van de zeven verdiepingen bestaat uit twee afdelingen van achttien studentenkamers van twaalf vierkante meter groot. Bewoners hebben gemeenschappelijke douches, wc's en keuken. De Key is eigenaar van het gebouw. Hertzberger stopte er zijn 'ziel en zaligheid' in zegt hij in Het Parool van 10 september. De Amsterdamse krant ging met hem terug naar de flat. Hertzberger vindt het mooi dat vijftig jaar later nog steeds veel van zijn originele ontwerp intact is. "Allerlei zaken waarvoor ik me architectonisch heb uitgesloofd zijn er nog." Hij wijst op de ingang van een van de grotere, zelfstandige woningen op de etage, die hij ontwierp voor gehuwde studenten die al kinderen hadden. Hij stuit daarbij wel direct op een 'pijnpunt': in vier van die appartementen zitten 'scheefwoners' die er al ruim voor de invoer van het campuscontract zijn ingetrokken. Sommige huurders zouden er al 25 jaar zitten.
Stichting Weesperflat 50 organiseert zaterdag 17 september van 13.00 tot 22.00 uur voor oud-bewoners van de flat een grote reünie op het Jonas Daniël Meijerplein. Het Symposium 'Ruig, Rauw en Rebels' is van 14.00 tot 16.00.
 
De Weesper heeft de indeling van de klassieke studentenflat: elk van de zeven verdiepingen bestaat uit twee afdelingen van achttien studentenkamers van twaalf vierkante meter groot." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS