Studentensteden lopen miljoenen mis uit gemeentefonds

27.10.14
Uilenstede
Studentensteden lopen miljoenen mis uit gemeentefonds

Door een administratieve wijziging dreigen studentensteden als Amsterdam en Amstelveen miljoenen mis te lopen uit het gemeentefonds. Door een aanpassing van de definitie 'woonruimte' verliezen studentensteden namelijk op papier vele duizenden woningen. Voor elke woning krijgt een gemeente jaarlijks ongeveer 350 euro, aldus Binnenlands Bestuur. Dit medium komt vandaag met het alarmerende bericht naar buiten.

De oorzaak ligt in het feit dat de overheid zijn basisregistraties op elkaar aan het afstemmen is. Het gemeentefonds gaat nu ook werken met de definitie 'woning' zoals die wordt gebruikt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Binnenlands Bestuur: "De huidige maatstaf woonruimte bestaat uit vier categorieën: woningen, wooneenheden, recreatiewoningen en bijzondere woongebouwen. De BAG kent alleen maar woningen. Wanneer de andere drie categorieën komen te vervallen, verdwijnt ongeveer 7 procent van wat nu nog woonruimten zijn."

Het verstrekken van een huisnummer blijkt niet genoeg om wooneenheden in studentenflats bij het BAG te bestempelen tot woning. Voor een gemeente als Amstelveen heeft dat forse financiële consequenties. Van de huidige 3000 adressen krijgen maar zo'n 300 het predikaat woning volgens de BAG-definitie. Dat zou Amstelveen jaarlijks dus een miljoen gaan kosten.

Zie ook: Studentensteden voor miljoenen de klos  (BB, 24-10-2014)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS