Tijdelijke daling BTW-tarief moet bouwmarkt impuls geven

01.09.2010

Tijdelijke daling BTW-tarief moet bouwmarkt impuls geven

Het BTW-tarief voor verbouwing of vernieuwing van woningen gaat tijdelijk omlaag van 19 naar 6 procent. De regeling maakt deel uit van een pakket stimuleringsmaatregelen dat de bouwsector een extra impuls moet geven. Het verlaagd tarief geldt voor negen maanden en alleen voor arbeidskosten, niet voor materialen. De betreffende woning moet minimaal twee jaar oud zijn. De regeling gaat in op 1 oktober 2010.

De bouwsector kan flink profiteren van de btw-verlaging. Volgens het ANP schat koepelorganisatie Bouwend Nederland dat de maatregel de sector bij optimaal gebruik 6 miljard euro kan opleveren. Die schatting is mede gebaseerd op de ervaringen in België waar deze maatregel anderhalf jaar terug ingevoerd. De bouwbranche is al zeer getroffen door de economische crisis en de vooruitzichten zijn slecht. Er is een enorm kantorenoverschot en de nieuwbouwproductie van woningen ligt op zijn gat. Van de btw-verlaging profiteren, naast de huiseigenaren, vooral zzp-ers en kleine aannemers.

Niet iedereen is blij. Sommige makelaars vrezen dat  de verkoop van huizen nog verder terugloopt. Mensen zouden eerder geneigd zijn verhuisplannen uit te stellen en hun huidige huis te verbouwen. Andere makelaars zien het minder somber. De tariefsverlaging zou mensen juist hun staat stellen hun huis op te knappen voordat het in de verkoop wordt gezet.

Andere maatregelen

De BTW-verlaging is onderdeel van een pakket van crisismaatregelen. De  hogere grens (€ 350.000)  van de Nationale Hypotheek Garantie wordt verlengd tot eind volgend jaar. En kopers kunnen langer voor twee  huizen hypotheekrenteaftrek krijgen, als ze hun oude huis nog niet hebben verkocht. De al bestaande regeling is tijdelijk verlengd van twee naar drie jaar.

Trefwoorden