Toch een voorstel voor huurverhoging ontvangen?

17.05.2021
Image

De huren van gereguleerde woningen, ook van particuliere eigenaren, mogen dit jaar niet worden verhoogd. Maar sommige particuliere verhuurders proberen het toch, zo meldt Stichting !Woon. Daartegen kan een huurder met succes bezwaar maken. Voor vrije sectorwoningen geldt een nieuw wettelijk maximum van 1 procentpunt boven inflatie. Dat komt per 1 juli neer op een verhoging van 2,4 procent.

In 2021 blijven alle huren in de sociale huursector gelijk, tenzij de verhoging het gevolg is van renovatie of woningverbetering. Geen ingewikkelde gestaffelde verhogingstabellen en inkomensafhankelijke verhogingen dus dit jaar. Niet alle particuliere verhuurders lijken daarvan doordrongen of proberen gewoon toch een verhoging door te voeren. Bijvoorbeeld door de nieuwe maximale verhoging van 2,4% die geldt voor de vrijehuursector op te leggen. Bijvoorbeeld omdat de huidige huur zo laag is; of omdat het eigenlijk valt in de geliberaliseerde sector.

Voor die vrije sector geldt vanaf 1 mei de ‘Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten’, het resultaat van een wetsvoorstel van kamerlid Nijboer (PvdA). Die wet is echt een kantelpunt, want daarmee worden huurverhogingen in de vrije sector voor het eerst sinds 1994 aan een maximum gebonden.

Trefwoorden