"Trumpiaans rendement" voor huurders die in zonnepanelen investeren

22.09.2017
Image
De coöperatie Zon op Zeeburg realiseert zonnestroomprojecten voor bewoners. Bijzonder is dat sociale huurders zonnepanelen kunnen kopen. Dat levert volgens Frans Salman, een van de oprichters van de coöperatie, 'Trumpiaanse rendementen' op. Dat vertelde hij gisteravond op de drukbezochte bijeenkomst PakhuisNUL20. Het rendement van eigen inleg zou ruim 25 procent zijn.
 
Een half jaar geleden kocht de coöperatie 250 panelen voor 44 bewoners van het complex Entrepotbrug. De huurders betaalden 120 euro per paneel, die volgens Salman in werkelijkheid zo'n 400 euro per paneel kosten. De rest van de investering werd gerealiseerd via een lening bij het Amsterdams Klimaat & Energiefonds. Die lening wordt in vijftien jaar afgelost uit de opbrengst van de geproduceerde stroom. Salman: "Wij verkopen de zonnestroom aan energieleverancier Greenchoice. De investering van de  deelnemers is binnen vier jaar terugverdiend. We maken gebruik van de zogeheten postcoderoosregeling waarbij de aangesloten bewoners binnen een bepaald postcodegebied hun energiebelasting terugkrijgen. Het rendement op de inleg is uiteindelijk ruim 25 procent. Na vijftien jaar loopt de winst nog op.
Inmiddels is de inschrijving geopend voor het plaatsen van nog eens 250 panelen op Entrepotbrug. Ondanks het hoge rendement valt het voor de coöperatie niet mee om bewoners te overtuigen om mee te doen. Salman: "Ik heb het met Pakistaanse buren al een aantal keren uitgelegd. Zelfs met het argument dat het rendement Halal-proof is, het is geen rente. Het is me nog niet gelukt."
 
Lees hier het achtergrondartikel over  Zon op Zeeburg: Samen in de zonnestroom