Vereniging Eigen Huis wil tarief stadsverwarming loskoppelen van de gasprijs

21.01.19
Vereniging Eigen Huis wil tarief stadsverwarming loskoppelen van de gasprijs

De energiebelasting op gas stijgt in 2019 flink en daarmee ook de kosten van stadsverwarming. De warmtetarieven zijn namelijk gekoppeld aan de gasprijs. De Vereniging Eigen Huis vindt die koppeling niet meer houdbaar nu de belasting op gas stelselmatig wordt verhoogd. Huishoudens met stadsverwarming betalen dit jaar voor de levering van warmte gemiddeld 164 euro meer dan in 2018, aldus een berekening van de Autoriteit Consument & Markt.

Consumenten met stads- en blokverwarming mogen volgens de wet niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens die aangesloten zijn op het aardgas. Daarom zijn de tarieven gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, inclusief energiebelastingen, opslag duurzame energie en btw. Maar nu de belasting op gas stelselmatig wordt verhoogd om aardgas minder aantrekkelijk te maken, vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH) de koppeling niet meer houdbaar. De vereniging wil van de koppeling af en dat daarmee de prijs van stadsverwarming lager blijft. Daarmee wordt stadsverwarming een aantrekkelijker alternatief voor aardgas.

Volgens de VEH verwarmen meer dan een half miljoen huishoudens hun huis met blok- of stadswarmte. De gemiddelde jaarrekening voor warmte stijgt voor hen dit jaar met 164 euro naar 1.315 euro.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS