Nieuwbouw in de Zaanstreek

17.12.2020

Bouw Woon Leef is de maand december in de Zaanstreek. Een gebied waar weer flink wordt gebouwd en plannen voor nog veel meer woningen in voorbereiding zijn. Ook de Amsterdammer heeft de gemeenten langs de rivier ontdekt. Weet ook woonwethouder van Zaanstad Songül Mutluer. ‘Vorig jaar ging bijna 40 procent van de Zaanse koopwoningen naar Amsterdammers.’ Bijkomend effect van al die Amsterdammers die in de Zaanstreek willen wonen, is dat de huizenprijzen er stijgen. Maar voor zo'n 4,5 ton blijk je er nog altijd een woning van 190 vierkante meter te kunnen kopen.
Nieuwbouw toevoegen in Zaanstad is zelden simpel. De gemeenten zitten ingeklemd tussen natuurgebieden en het rijke industriële verleden zorgt niet alleen voor prachtige monumenten maar ook voor zwaar vervuilde grond. Of zoals ontwikkelaar Edward Zevenbergen van BPD het zegt. ‘Het is één grote klerebende in die grond.’
In deze reportage ook aandacht voor Burano, een groot nieuwbouwcomplex in de binnenstad dat zich richt op senioren. "Maximaal woongenot, voor nu en later", is het motto. De hoop is dat de huurwoningen aantrekkelijk genoeg zijn om 'empty nesters' te verleiden hun eengezinswoning te verlaten, waardoor weer wat ruimte komt gezinnen.

Bron
AT5