Oostenburg gerenoveerd

25.09.2012

Ook in 2012 wordt de Amsterdamse Nieuwbouwprijs uitgereikt. Anders dan de naam doet vermoeden komen ook grondige - monumentale - renovaties in aanmerking. En zo zijn op de lijst van tien genomineerden De Sibbelpanden en Oostenburg terecht gekomen. Van elk van de tien genomineerden wordt een filmpje gemaakt. In deze aflevering reist Susanne Heering af naar Oostenburg en gaat op zoek naar wat er zo nieuw is in deze oude buurt. Oostenburg is in 1874 gebouwd en daarmee de eerste sociale woningbouw in Amsterdam.
Hans de Cleen, een van de bewoners, geeft aan dat hij het een unieke buurt vindt omdat mensen elkaar hier nog kennen. Dat zijn woning maar een oppervlakte heeft van 45m2 is handig omdat hij dan snel klaar is met stofzuigen.
Architect Jan Willem Bruntink vertelt dat hij een verpest gevelbeeld aantrof met ouderwetse kunststofkozijnen. Alle woningen zijn gestript en voldoen weer volledig aan de moderne eisen. Voor bouwer Paul Vlaar is het bijzonder dat het project een combinatie is van restauratie aan de buitenzijde, en intensieve renovatie aan de binnenzijde.

Bron
AT5