Overslaan en naar de inhoud gaan

Tim Hofman stort zich met BOOS op Change=

De topman van Change=, Ralph Mamadeus, stuurt vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf voor diensten als een huismeester, internet, en beveiliging. Bewoners kunnen daardoor niet nagaan of die kosten daadwerkelijk worden gemaakt. Dat blijkt uit een reportage van het programma BOOS van Tim Hofman.

Er is vanaf de start van Change= al onenigheid over de zogeheten 'community-kosten' die de verhuurder doorberekent en beloften over diensten die niet worden nagekomen. Vorig jaar moest de verhuurder deze kosten van zo'n 250 huurders van woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost van de rechter terugbetalen. De huurders van de jongerenwoningen betaalden naast huur en servicekosten (700 tot 800 euro) ook maandelijks een verplichte bijdrage van 75 tot 120 euro 'voor de community'.
Volgens Change= zijn deze extra kosten onlosmakelijk onderdeel van het woonconcept. Maar volgens de kantonrechter was sprake van een onredelijke overeenkomst. Alle door huurders te betalen kosten moeten onderdeel zijn van de reguliere huur en servicekosten.

Na de uitspraak vorig jaar oktober schrapte Change= de communitykosten, maar verhoogde de servicekosten fors. Tim Hofman legt in deze uitzending vele klachten van huurders voor aan het management en wil de berekening van de servicekosten controleren. Die mogen namelijk niet hoger zijn dan de feitelijke kosten. Controle blijkt echter onmogelijk, omdat Ralph Mamadeus vanuit aparte bv’s facturen naar het bedrijf stuurt voor zaken als internet, beveiliging en een huismeester. Dat gaat steevast om forse bedragen, zoals 5.700 euro maandelijks voor een huismeester.