Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat wordt er op Cruquiuseiland gebouwd?

Het Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied transformeert van een oud industrieterrein tot levendige stadswijk. Hoe deze wijk wordt gerealiseerd is onderwerp van deze eerste aflevering van 'Bouw Woon Leef Kort'. Bij een bezoek aan de bouwkavel Cruquiuswerf blijkt dat de bouw van 173 koopwoningen, ondanks corona, gewoon doorgaat.

Cruquius was het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest herontwikkelt het bedrijventerrein tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Oude gebouwen in het centrum van Cruquius worden gerestaureerd en krijgen een horeca- en winkelbestemming. In totaal komen er circa 3.000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten. Amvest is zowel verantwoordelijk voor de planvoorbereiding, het planologisch proces en de uitvoering ervan.
Inmiddels zijn er al veel woningen opgeleverd. Momenteel wordt De Binnenbocht en Berkhout afgebouwd. Daar verrijzen komen drie gebouwen: een licht, modern ‘terrassengebouw’, een karakteristieke loods uit 1960 die wordt herbouwd en een stoer appartementengebouw van baksteen en houten elementen. In totaal betreft het 156 woningen en circa 685 m2 commerciële werkruimte. En in Berkhout worden vijf gebouwen in een waaiervorm gerealiseerd, waardoor de gebouwen en de openbare ruimte zich zoveel mogelijk richten op het water. In de openbare ruimte komt een oude laad- en loskraan. Hiermee wordt de historie van de plek levend gehouden.

Bron
AT5