Zo gemakkelijk fraudeer je met Airbnb (en verdien je €1500 in 12 uur)

18.09.2018

Als eerste Europese stad ging Amsterdam in 2013 om de tafel met de Amerikanen van verhuursite Airbnb. Het aantal overnachtingen groeide als kool en er was de gemeente veel aan gelegen om duidelijke afspraken te maken met Airbnb. Die afspraken kwamen er. Maar deze AT5-documentaire maakt duidelijk dat Airbnb lippendienst bewijst aan het handhaving van de Amsterdamse verhuurregels.
Zo is het eenvoudig mogelijk meer de 60-dagen te omzeilen door dezelfde woning onder verschillende namen te verhuren. De multinational maakt dat zelfs kinderlijk eenvoudig dankzij een kopieer-knop. En dezelfde woning kan vervolgens ook nog onder de categorie bed&breakfast worden verhuurd. Dat is dus al 3x60 dagen is 180 dagen. Evenmin houdt Airbnb enig toezicht op de verboden verhuur van sociale huurwoningen.
Grootste probleem: Airbnb hoeft zijn verhuuradressen niet bekend te maken, waardoor controle moeilijk is. Aan het woord komen onder andere wethouder Laurens Ivens, zijn voorganger Freek Ossel, AFWC-voorzitter Egbert de Vries en een data-analist. AT5 en de AFWC zetten als voorbeeld een sociale huurwoning te huur. Het is ook geen enkele moeite om de burgemeesterswoning te huur te zetten.
Airbnb doet weinig aan het toezicht op gemaakte afspraken en de regels zijn makkelijk te omzeilen. Zo zijn er huizen en boten die onder verschillende namen op Airbnb staan. Met dezelfde foto's, dezelfde beschrijving en dezelfde prijs. De locatie is op die manier drie keer het toegestane aantal dagen te verhuren: 180 dagen. In plaats van de maximaal toegestane 60 dagen per jaar.

 
Nieuwsuur maakte een follow-up reportage:
Bron
AT5