Vrije sector huurprijzen stabiliseren in derde kwartaal

05.10.2020
Image
Terwijl in de meeste Europese steden de huurprijzen opveerden na het tweede kwartaal, blijft die in de bruisende congres- en toeristensteden van weleer wel achter ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van het verhuurplatform HousingAnywhere. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de huurprijzen in Utrecht (-0,5%) en Amsterdam (-0,2%) gezakt; de gemiddelde huurprijs is in Amsterdam nog altijd het hoogste: 1672 euro voor een appartement met één slaapkamer. HousingAnywhere richt zich op de shortstay-markt; veelal gemeubileerde woonruimte dus. 
 
In Frankfurt blijven de prijzen dalen (-1,8% tov Q2, -4,8% tov 2019), terwijl de zwaar door corona Italiaanse steden Milaan en Turijn herstel laten zien. Maar vergeleken met een jaar terug was de prijsdaling daar het stevigste: Milaan -4,4 procent en Turijn -5,2%. In Nederland veerden de huren in de vier grote steden op na het tweede kwartaal, maar alleen Den Haag en Rotterdam boekten winst ten opzichte van een jaar eerder. 
 
Uit de kwartaalrapportages valt overigens niet op te maken hoe groot het woningbestand is dat via HousingAnywhere gemiddeld wordt verhuurd. Opvallend is dat via het verhuurplatform ook flink wat hotelkamers voor langere duur worden verhuurd. Dat lijkt een bredere trend. Nu toeristen en zakelijke bezoekers langer wegblijven proberen steeds meer hotels andere bestemmingen te vinden voor hun leegstaande kamers.    

Trefwoorden