Weer forse huurstijgingen in grote steden, landelijk wel sprake van afvlakking

14.07.2022
Image

De huurprijsstijging in de vrije sector vlakt landelijk licht af, maar in de vijf grote steden was daar weinig van te merken. Dit blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In het tweede kwartaal van 2022 is de gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen met 1,3 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Maar in Amsterdam gingen de huurprijzen met gemiddeld 10,5 procent omhoog en in Amstelveen zelfs met 17,3 procent. Nieuwe huurders betaalden in de hoofdstad gemiddeld 24,67 euro per vierkante meter per maand. Waarbij opgemerkt dat via Pararius relatief veel gestoffeerde en gemeubileerde woningen worden verhuurd. De cijfers van Pararius wijken af van recente kwartaalcijfers van NVM en VGM NL. Zij rapporteerden een huurstijging van 5,1 procent in Amsterdam.

De gemiddelde huurprijs van vrije sector huurwoningen in Amsterdam kwam bij Pararius voor het eerst in alle stadsdelen boven de twintig euro uit. De grootste huurstijgingen vinden plaats in de 'goedkopere' stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Stadsdeel Zuidoost bleef voorheen achter, maar in het tweede kwartaal van 2022 stegen de huurprijzen daar met 17,6 procent. 

Het centrum van Amsterdam is nog altijd het duurste stadsdeel om een woning te huren. Nieuwe huurders betaalden in het tweede kwartaal 27,18 euro per vierkante meter per maand (+12,8%).


De kwartaalcijfers van Pararius hebben betrekking op 25.774 verhuringen, waarvan 54,5% gestoffeerde woningen, 33,3% gemeubileerd en 12,2% kale verhuur.

Trefwoorden