Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Ivens: 87 woningen boven winkels en bedrijven

Image

In met name de Amsterdamse binnenstad is de ontwikkeling gaande van 87 woningen boven winkels en bedrijven. Dat meldt wethouder Ivens van Wonen in antwoord op vragen van VVD-raadslid Dijk. Een aantal daarvan zal op korte termijn worden opgeleverd. De speciale gemeentelijke subsidie voor het realiseren van woningen heeft betrekkelijk weinig effect. Slechts bij vijf projecten met in totaal vijftien woningen is dit jaar een beroep gedaan op de gemeente. Aan die projecten werd 375.000 euro subsidie toegekend.

Begin dit jaar stelde de gemeenteraad vijf ton beschikbaar voor een nieuwe subsidieregeling. De regeling die jaren alleen gold voor stadsdeel Centrum, kon daarmee stadsbreed worden voortgezet. Ivens constateert dat eigenaren niet in de rij staan voor subsidie, toch wil hij de regeling graag voortzetten. "Eigenaren moeten echt worden overtuigd van het belang van dergelijke woningen. Voor het overtuigen is de mogelijkheid van subsidie van uitermate belang, zelfs als later blijkt dat subsidie niet nodig is. Achteraf zijn de meeste eigenaren wel zeer tevreden met het resultaat", aldus de wethouder.
In 2017 heeft de gemeente over in totaal 136 adressen gesprekken gevoerd over het realiseren van woonruimte boven winkels en bedrijven.