Woningbouw op Marineterrein

13.11.13
Marineterrein, Google Earth
Woningbouw op Marineterrein

Over vijftien jaar worden de eerste nieuwbouwwoningen op het Marineterrein opgeleverd, zo verwacht de gemeente. Amsterdam en het Rijk hebben overeenstemming bereikt over de herontwikkeling van het voormalige Marine-etablissement op Kattenburg naar een openbaar toegankelijk gebied. De komende jaren zullen verschillende onderdelen van Defensie het gebied verlaten. Vervolgens moet een plek ontstaan waar alle Amsterdammers kunnen genieten van groen, water en een prachtig uitzicht over de stad.
Burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest tekenen 5 december een overeenkomst met de ministers Blok en Hennis-Plasschaert over de herontwikkeling van het gebied met een omvang van 14 hectare. Een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers moet zorgen voor een goede verbinding met het Centraal Station. De zuidwestkant van het terrein wordt een park met een openbare haven. In het noorden komt een cluster met horecabedrijven. Op termijn worden in het oostelijk deel de bestaande panden vervangen door onder meer nieuwbouwwoningen, onderwijsvoorzieningen en bedrijfsruimte.
Vanwege de slechte situatie op de vastgoedmarkt komt er volgens de gemeente eerst ruimte voor experimenten en tijdelijke initiatieven. Allereerst wordt de toegangspoort opengezet en verlaat Defensie de komende jaren gefaseerd het terrein. De vrijkomende gebouwen krijgen een nieuwe tijdelijke bestemming.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS