Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningen van hout en bamboe in Amsterdam Zuidoost

Image
In de wijk Switi in Amsterdam Zuidoost komen 45 appartementen en 24 eengezinswoningen van hout en bamboe. Bij de woningen in Switi 3c zijn de vloeren en wanden van hout, is de buitenwandisolatie van houtvezels en zijn de gevels van een composiet materiaal waarin bamboe is verwerkt. De gebruikte snelgroeiende bamboesoort komt uit China. Daardoor absorbeert het veel CO2. Bamboe zou bovendien zo sterk zijn dat het een goed alternatief is voor tropisch hardhout. Het gebruik van natuurlijke materialen zou ook bijdragen aan een gezond binnenklimaat en isoleren goed. De energieprestaties van de woningen worden verder verbeterd met zonnepanelen, warmtepanelen en andere duurzame technieken.
 
De bouw van deze houten woningen is de laatste fase van de ontwikkeling van het wijkje Switi. Ontwikkelaar BPD heeft daar al veel meer eengezinswoningen gebouwd. De eengezinswoningen van dit project hebben woonoppervlaktes van circa 120 tot 130 vierkante meter. De appartementen zijn 60 tot 65 vierkante meter groot. Bijzonder is de vrij indeelbare ruimte op de eerste verdieping. Binnenkort start de verkoop.
 
Hout maakt een wedergeboorte mee als bouwmateriaal, mede vanwege de milieuvoordelen en de nadruk op circulair bouwen. In het maartnummer van NUL20 wordt uitgebreid stilgestaan bij de voor- en nadelen van houtbouw. NUL20 nr. 106 verschijnt volgende week.