Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond: geen huisuitzettingen tijdens Coronapandemie

Image

De Woonbond pleit vandaag in een brief aan minister Ollongren voor een stop op huisuitzettingen vanwege de coronacrisis. Eerder maakte de minister tijdens de eerste golf ook dergelijke afspraken met verhuurders. Ook werd er een spoedwet ingevoerd waarmee tijdelijke huurcontracten tijdelijk konden worden verlengd onder dezelfde voorwaarden. Maar die spoedwet geldt niet meer en volgens de Woonbond steken ook huisuitzettingen her en der de kop op.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels stelt vast dat we midden in de tweede golf zitten. "En wat van het voorjaar zo was, is nu ook zo. Zo veel mogelijk thuis blijven kan alleen als je een huis hebt. Mensen op straat zetten levert nu meer onrust en problemen op dan ooit.'
In de brief pleit de Woonbond voor het hernieuwen van de eerdere aanpak, dus afspraken maken met verhuurders en anti-kraakbeheerders om uitzettingen uit te stellen en verlenging van het spoedwetje voor tijdelijke contracten. Ook wil de Woonbond dat huurtoeslag beschikbaar komt voor alle huurders met een inkomen onder de huurtoeslagnormen, ook als hun huur te hoog is of de inkomensterugval tijdelijk. Nu kunnen huurders met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens van €737,14 geen aanspraak maken op huurtoeslag. De Woonbond vindt het krom dat huurders met een laag inkomen geen toeslag kunnen krijgen omdat hun huur te hoog.