Overslaan en naar de inhoud gaan

Woongroep voor jongeren met autisme

Na zes jaar voorbereiding ontvingen de bewoners van woongroep Evolutie op 8 september de sleutel van hun woning in de Indische buurt. Het is een woongroep voor mensen met autisme. De groep is voortgekomen uit De Latei, een vereniging die ouders helpt bij het realiseren van een speciale woonvorm voor hun kinderen: wonen met begeleiding op maat.

Het complex in de Sumatrastraat is door Eigen Haard ingrijpend gerenoveerd. De fundering is vernieuwd en de woningen hebben nu een A energielabel. De buitenkant is opgeknapt, met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De acht woongroepleden hebben hun eigen appartement, een gemeenschappelijke ruimte en dakterras. Bovendien is er een kantoortje voor de begeleiding. Die begeleiding wordt gefinancierd vanuit de pgb’s van de bewoners.
Het gaat om een ouderinitiatief : de woongroep wordt beheerd door een vereniging waarvan bewoners én ouders lid zijn, en de ouders het bestuur vormen. De groep is gevormd vanuit belangenvereniging De Latei, die weer wordt ondersteund door de adviseur Wonen en Zorg van het ASW.

De locatie is ter beschikking gesteld door Eigen Haard. Zij verhuren de sociale huurwoningen aan de jongeren zonder tussenkomst van Woningnet. In de straat leverde Eigen Haard in totaal 25 gerenoveerde sociale huurwoningen op; waaronder vijf gezinswoningen die door samenvoeging zijn gerealiseerd. De renovatie van dit woonblok is onderdeel van een grootschalige opknapbeurt van de Indische Buurt. Eigen Haard vernieuwt daar in totaal meer dan zeshonderd woningen.