Overslaan en naar de inhoud gaan

Woontop Jongerenhuisvesting afgelast in Pakhuis de Zwijger

Image

De voor vanavond in Pakhuis de Zwijger geplande Woontop Jongerenhuisvesting is afgelast. Directe reden is dat wethouder Zita Pels het debatcentrum beschouwd als besmet terrein nu directeur Egbert Fransen wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zij heeft afgezegd. Vervolgens viel de bodem uit het hele programma omdat ook andere sprekers zich terugtrokken. Zij wilden juist met de politiek in gesprek. Dat gold in ieder geval voor bestuursvoorzitter Karin Verdooren van Lieven de Key en directeur Reinier Bunnink van Greystar. De wrange uitkomst is dat het geluid van de organiserende jongerenorganisaties nu ook niet meer wordt gehoord. En juist hun positie op de woningmarkt is niet  te best. De Woontop werd georganiseerd door ASVA, !WOON, FNV Young & United en Pakhuis de Zwijger. 

In Het Parool van zaterdag stond een artikel waarin een groot aantal oud-medewerkers van Pakhuis spreken over een angstcultuur bij het als inclusief en vooruitstrevend bekend staande debatcentrum. Voorzitter Maurits Groen van de Raad van Toezicht heeft in een persbericht laten weten dat de directie besloten heeft zich tot nader order terug te treden naar aanleiding van dit artikel. De directie bestaat uit Egbert Fransen en zijn vrouw adjunct-directeur Hester Tiggeloven.

De brief van Groen maakt duidelijk dat de problemen rond het opvliegende karakter van de directeur eerder onderwerp zijn geweest. De Raad van Toezicht stelt nu een onderzoek in "of de verbeteringen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd om die veiligheid op de werkvloer beter te waarborgen, duidelijk en bestendig zijn uitgevoerd en het bedoelde effect hebben opgeleverd."

Pakhuis de Zwijger is een subsidieontvanger en samenwerkingspartner van de gemeente Amsterdam. Voor raadslid Elise Moeskops van D66 voldoende reden om opheldering te vragen bij wethouder Meliani 'hoe het nu verder gaat met de programmering, de subsidierelatie en het personeel'. 

Trefwoorden