Woontoren in Noord met 'friends'-appartementen opgeleverd

09.05.17
B'Mine toren achter de ADAM toren - foto: Ossip
Woontoren in Noord met 'friends'-appartementen opgeleverd

De 75 meter hoge woontoren B'Mine in Amsterdam Noord wordt morgen opgeleverd door bouwbedrijf BAM. De woontoren telt 95 huurappartementen, waarvan er 52 ruimte bieden aan twee woningdelers via het ‘Friends-concept’. B'Mine behoort tot de eerste vier tenders die Amsterdam uitschreef voor middensegment huurwoningen. De huren lopen van 740 (per woningdeler) tot 1500 euro, exclusief de vier penthouses die voor prijzen vanaf 3600 euro.
Voor de 41 middeldure appartementen, met huren van 940 euro, liep het storm. Voor de verhuur van de 52 Friends-woningen moest verhuurder MN meer zijn best doen, maar alle appartementen zijn voor de oplevering verhuurd. Met deze kanttekening dat twee van de vier penthouses nog in optie zijn.

De nieuwe woontoren staat achter filmmuseum EYE, de toren ADAM en het Grootlab. Behalve 147 appartementen met berging omvat het complex 580 vierkante meter aan commerciële functies en 69 inpandige parkeerplaatsen op de eerste en tweede verdieping.
Elk appartement is voorzien van verdiepingshoge ramen en glazen puien waardoor bewoners vanuit alle kamers optimaal kunnen genieten van het grootse uitzicht.

Paul de Ruiter Architects ontwierp 52 woningen volgens het door AM en MN ontwikkelde Friends-concept. Deze appartementen zijn geschikt voor twee personen. De bewoners beschikken elk over een eigen slaapkamer en delen een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, badkamer en balkon. De twee bewoners hebben een huurcontract waarbij ze elk verantwoordelijk zijn voor de volledige huur. Als één bewoner vertrekt, kunnen ze zelf een nieuwe huisgenoot inbrengen. De huur per bewoner is 740 euro. Het Friends-concept is ontwikkeld met starters op de woningmarkt voor ogen, maar volgens directeur Peter Heuvelink van AM Noordwest is de samenstelling van de huurders heel divers. "Er zit bijvoorbeeld ook een broer en zus bij van rond de zestig die hier een woning gaan delen."
AM ontwikkelde eerder in Amsterdam De Studio en Villa Mokum bijzondere woonconcepten. In het project De Lofts dat AM nu in het Amstelkwartier ontwikkeld worden kleine woningen gecombineerd met meerdere gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. "We hebben uit eerdere projecten geleerd dat daar behoefte aan is," zegt Heuvelink.

BAM Wonen moest voor dit complex funderen op de derde zandlaag. BAM gebruikte daarvoor een nieuwe techniek met geschakelde heipalen met een totale lengte van 60 meter. Het energiezuinige gebouw is gasloos en aangesloten op het Warmtenet van Amsterdam.

MN is een van de grootste pensioenuitvoerders en vermogensbeheerders van Nederland. MN beheert een vermogen van ruim 100 miljard euro voor diverse pensioenfondsen, in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Agenda 22.09

Omdat corporaties een fors deel van de Amsterdamse woningvoorraad in bezit hebben, is het logisch dat zij een grote rol spelen in het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Maar hoe wordt die verduurzaming gefinancierd zonder de huurders extra te belasten?

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 13.10
De ruimte voor woningbouw is schaars in Nederland. Transformatie van oude kantoren en bedrijfsterreinen naar woongebouwen en woonwijken is dan ook noodzaak. BouwWoonLeef besteedt in deze aflevering aandacht aan twee bijzondere transformaties: die van het Slachtterrein in Haarlem-Oost en die...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 07.10
In de nieuwe publicatie 'Thuis is…. Groot Amsterdam' verkent Stad-Forum de het thuisgevoel van bewoners in Almere Poort, Beverwijk, Hilversum, Purmerend en Uithoorn. Stad-Forum sprak daar uitgebreid met professionals, bewoners en ondernemers over gehechtheid aan...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 01.10

Het Zandkasteel in Zuidoost, exponent van de 'organische bouwstijl', krijgt een nieuwe functie. Het gemeentelijk monument waarin jarenlang bankkantoren waren gevestigd, wordt momenteel volop verbouwd. In zeven van de tien torens komen circa 300 huurwoningen....

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 28.09

De eerste 'monitor' van de Amsterdamse Samenwerkingsafspraken 2020-2023 is uit. Daarin wordt nagegaan in hoeverre de corporaties na het eerste jaar op koers liggen bij het nakomen van afspraken die ze met gemeente en huurderskoepels hebben gemaakt. Bij de meeste afspraken kon een vinkje, maar...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 17.09 Geactualiseerd op: 17.09.21

Stedelijke vernieuwing, wooncoöperaties, het Volkshuisvestingsfonds. In het septembernummer van NUL20 besteden we aandacht aan thema's die 'vroeger' onder het ministerie van Volkshuisvesting zouden zijn gevallen. Hoe staat het eigenlijk met het gedachtegoed van de naoorlogse 'volkshuisvesting'....

Fred van der Molen
Achtergrondartikel 16.09

In navolging van Amsterdam Zuidoost wordt er ook voor het stadsdeel Nieuw-West een ‘Masterplan’ opgetuigd. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dient als lichtend voorbeeld: een brede ‘Alliantie’ van partijen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, veiligheid, handhaving en wonen verbindt...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 16.09

In navolging van Zuidoost ontwikkelt Amsterdam een langjarig integraal programma voor Nieuw-West. Belangrijk einddoel is de ​​jeugd een betere uitgangspositie te geven. Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen is voorzitter van het zogeheten doorbraakteam Wonen en Leefomgeving. Welke doorbraken...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 16.09

Met een twintigjarige aanpak vanuit meerdere domeinen vooral gericht op jongeren moet het algemeen welzijn in Nieuw-West worden opgekrikt naar het Amsterdamse gemiddelde. Wat moet anders op woongebied? En wat is de rol van de bewoners zelf in het Masterplan Nieuw-West?

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 16.09

Fysiek is het grootste deel van Nieuw-West inmiddels aangepakt. Dit zijn de plekken die corporaties nu of de komende jaren onder handen nemen.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 16.09

De bewoners van Amsterdam-Zuidoost, de oostkant van Zaandam en Lelystad Oost profiteren van het Volkshuisvestingsfonds. Tientallen miljoenen zijn er per gebied beschikbaar voor de aanpak van de particuliere woningvoorraad en een betere openbare ruimte.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 16.09

De gemeente Amsterdam wil dat wooncoöperaties dit decennium zo’n 7.000 woningen realiseren. Om die groeispurt mogelijk te maken, kunnen initiatiefnemers sinds juli een beroep doen op een gemeentelijke lening van 50.000 euro per woning. Coöperaties zijn enthousiast, maar hebben ook kritiek op de...

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.