Zef Hemel benoemd op Wibautleerstoel

28.12.2011

Zef Hemel benoemd op Wibautleerstoel

Zef Hemel (54) is benoemd op de Wibautleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam. Hemel, die Paul Scheffer opvolgt, zal zich vooral richten op de vraag welke ruimtelijke planning nodig is om de regio Amsterdam door de financiële crisis te loodsen.

De UvA en de gemeente verwachten dat Hemel als bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek een belangrijke wetenschappelijke bijdrage kan leveren aan de sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelopgave van de stad in een moeilijke periode. Meer dan de afgelopen twintig jaar, zal de Wibautleerstoel de komende vijf jaar gericht zijn op de toekomst.

Hemel studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde in 1994 in de letteren aan de UvA met een onderzoek naar de planning, inrichting en vormgeving van de IJsselmeerpolders. Na zijn promotie werkte hij bij de Raad van Advies voor de Ruimtelijke Ordening te Den Haag en bij het ministerie van VROM aan de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. In 2001 werd Hemel directeur van de Academie van Bouwkunst Rotterdam en drie jaar later adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Hemel heeft zich de afgelopen twintig jaar actief gemengd in het nationale en internationale planologische debat. Hij blijft drie dagen per week verbonden aan de gemeente Amsterdam als adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening.

Trefwoorden