Overslaan en naar de inhoud gaan

Zevenhonderd woningen in houtbouw in Amsterdam-Zuidoost

Image

Aan de rand van het Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost komen zevenhonderd houten woningen. Amsterdam is daarmee de eerste gemeente in Nederland die op grote schaal bij de ontwikkeling van buurten houtbouw gaat toepassen. Over drie jaar moet een start worden gemaakt met de bouw.

Twee jaar geleden maakten de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam al de afspraak dat in 2025 nieuwe woningen voor 20 procent moeten worden uitgevoerd in houtbouw. Hout als bouwmateriaal is duurzaam, ook kunnen houten woningen makkelijker industrieel worden geproduceerd.

Bebouwing aan de randen van het Mandelapark is al bij het ontwerp van het park voorzien. Aanvankelijk zou het park aan tweezijden worden bebouwd. Het jongste voorstel van de gemeente voorziet alleen in bebouwing aan de kant van de Gooiseweg; het gaat om bouwblokken van vier tot zeven bouwlagen. Er worden langs het Mandelapark zowel sociale, als middensegment en vrije sectorwoningen gebouwd. Ook is er ruimte voor diverse voorzieningen. 

De 280 sociale huurwoningen komen in handen van woningcorporatie Eigen Haard. Een kwart van de woningen is bestemd voor bewoners van Zuidoost. Voorwaarde is wel dat zij al tien jaar in het stadsdeel ingeschreven staan.