Overslaan en naar de inhoud gaan

Zonne-energie voor huurders woningblokken Eigen Haard

Zonne-energie voor huurders Eigen Haard

Groene stroom zonder zelf een zonnepaneel  te hoeven kopen. Zonne-energiebedrijf de Zonnefabriek en Eigen Haard hebben een overeenkomst gesloten voor het project Westerzon. Twee woningblokken zijn geselecteerd voor dit proefproject: de Koningsvrouwen van Landlust en Zoutkeetsgracht, beide in Amsterdam West.

Huurders die mee willen doen, betalen voor het gebruik van de zonnepanelen een maandelijkse bijdrage. Deze bijdrage is vergelijkbaar met de huidige stroomprijs. In ruil hiervoor ontvangen zij zonne-energie. De bijdrage voor de zonnepanelen wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie, maar deze indexering is veel lager dan de jaarlijkse stijging van de elektriciteitprijzen. Het financieel voordeel voor de huurder neemt volgens Eigen Haard daarom elk jaar toe. De panelen gaan naar schatting 25 jaar mee.

 'Eigen Haard investeert in een duurzame samenleving', zegt bestuurder  Nico Nieman. 'We dringen de CO2-uitstoot én de woonlasten voor onze huurders terug. Hiermee zorgen we ervoor dat onze woningen ook op de lange termijn te verhuren zijn. Ons belangrijkste doel is om in 2018, samen met onze huurders, de CO2-uitstoot met minimaal twintig procent terug te dringen.' Voor het project Westerzon heeft stadsdeel West 100.000 euro subsidie beschikbaar gesteld.

Huurders van de Alliantie kunnen ook profiteren van zonne-energie. Er komen dit jaar nog minimaal honderd zonnepanelen op de daken van appartementengebouwen. Daarvoor is een contract gesloten met Do The Bright Thing. Welke complexen van de Alliantie zonnepanelen krijgen, moet nog worden bepaald.

Trefwoorden