Zonnepanelen op duizenden huurwoningen in Haarlemmermeer

26.08.14
Zonnepanelen op duizenden huurwoningen in Haarlemmermeer

De komende twee jaar worden er naar verwachting op zo’n 3000 huurwoningen van Ymere in Haarlemmermeer zonnepanelen gelegd. Ymere stelt haar daken ter beschikking, installateurs hebben de komende jaren werk en de bewoners genieten van het voordeel: een lagere stroomrekening.

Het gaat om een project van Tegenstroom, een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer. Op elk dak plaatst Tegenstroom acht zonnepanelen. De huurder betaalt aan Tegenstroom een vast bedrag per maand. Dat bedrag is lager is dan de kosten voor dezelfde hoeveelheid stroom bij het energiebedrijf waar de bewoner klant van is. Het verschil, ongeveer 45 euro per jaar, is voor de huurder. Aan het proefproject in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch, gestart eind 2013, doet meer dan de helft van de huurders mee. Er liggen daar inmiddels 536 panelen op de daken van 67 woningen.

Ymere heeft in Haarlemmermeer ruim 6000 eengezinswoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen. Huurders van deze huizen krijgen in 2014 of 2015 een aanbieding. Tegenstroom verwacht dat minimaal de helft van de bewoners mee zal doen. Om installatie behapbaar te maken, is de aanbesteding opgedeeld in zeven regionaal verdeelde percelen. Iedere van de geselecteerde installateurs mag maximaal twee percelen voorzien van panelen.

Directeur Andrea van de Graaf: “Tegenstroom streeft naar meer onafhankelijkheid in de polder. Waarom zouden we onze energie uit verre landen halen, als we het hier zelf kunnen opwekken?! Dit is ons eerste grote project op weg naar ons doel: alle energie die we in de polder gebruiken, zelf schoon opwekken. Straks wekken huurders samen 5 miljoen kWh schone stroom op. En ze hebben ook nog een lagere energienota!”

Meer informatie: www.tegenstroom.nl/groene-energie/ymere-zonnepanelen

Het gaat om een project van Tegenstroom, een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer. Op elk dak plaatst Tegenstroom acht zonnepanelen. De huurder betaalt aan Tegenstroom een vast bedrag per maand." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS