Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopwoning

  • Terwijl in 2023 het aantal woningtransacties daalde, kochten koopstarters juist meer woningen en doorstromers minder. Vooral in de grote steden kochten starters meer woningen. In vergelijking met een jaar eerder kochten ze 14 procent meer woningen in de vier grootste gemeenten van Nederland. Kennelijk blijven deze steden ondanks de torenhoge woningprijzen aantrekkelijk voor koopstarters. Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster, dat constateert dat koopstarters meer kansen krijgen nu… meer
    Nieuwsartikel

  • Volgens de Raad voor de Leefomgeving (Rli) moet het kabinet ingrijpen om te voorkomen dat meer dat honderdduizenden woningen het komende decennium verzakken. De raad adviseert 12 miljard euro opzij te leggen om het herstel van funderingen te subsidiëren. Zonder tijdig ingrijpen loopt de herstelrekening op tot 54 miljard euro in 2035.
    Nieuwsartikel

  • De prijzen van koopwoningen zullen dit jaar naar verwachting tussen de vijf en acht procent stijgen. Dat schrijft ING Research in een rapport over de huizenmarkt. Hogere lonen, toenemende krapte op de woningmarkt en een lagere rente drijven dit jaar de prijzen omhoog, aldus ING. Aan het einde van het jaar zijn de prijzen naar verwachting boven de piek van juli 2022 uitgestegen. Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer na een jaar van dalingen.
    Nieuwsartikel

  • Klimaatrisico's zijn onvoldoende ingeprijsd in de waarde van een woning. Dat stellen de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een gezamenlijk rapport over de klimaatbestendigheid van de Nederlandse huizenmarkt. Een verplicht klimaatlabel zal daar - naar analogie van een energielabel - verandering in brengen. De banken waarschuwen dat door klimaatverandering een nog grotere ongelijkheid op de woningmarkt dreigt.
    Nieuwsartikel

  • In december 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,6 procent hoger dan in december 2022. De prijsstijging volgt op tien maanden met een prijsdaling. Ten opzichte van november 2023 stegen de prijzen in december met 0,2 procent. Zo blijkt uit berekeningen van het CBS en het Kadaster. Met de cijfers over december is ook het jaarcijfer bekend. In 2023 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in 2022.
    Nieuwsartikel

  • De vraag naar nieuwbouw koopwoningen trekt wat aan maar blijft laag, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaars aangesloten bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Zij verkochten in het vierde kwartaal 2023 ruim 6.100 nieuwbouwwoningen. Dat is weliswaar 8 procent meer dan in het derde kwartaal en zelfs 57 procent meer dan een jaar geleden, maar historisch gezien is het nog altijd weinig. In heel 2023 verkochten NVM-makelaars ongeveer 19.150 nieuwbouwwoningen. De voorraad… meer
    Nieuwsartikel

  • Een koopwoning in Amsterdam bemachtigen blijft iets voor de 'happy few'. De transactieprijzen stijgen weer vanaf het tweede kwartaal, terwijl het aantal huizen dat te koop staat verder afneemt, zo blijkt uit de kwartaaljaarcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Er kwamen in het laatste kwartaal 1.419 woningen nieuw te koop, 11 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl het aanbod daalde steeg het aantal woningen dat de MVA-makelaars verkochten (+11,3%), waardoor ook de totale… meer
    Nieuwsartikel

  • Op 1 januari 2022 waren er in Nederland ruim 135 duizend vve’s met minimaal één woning. Dat zijn er ruim 10 duizend meer dan in 2015, een stijging van ruim 8 procent. In Amsterdam is 54 procent van alle woningen onderdeel van een vve, tegenover 18 procent in heel Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van CBS. Dat onderzoek verscheen pal nadat NUL20 een dossier had gepubliceerd over vve's en verduurzaming. Daarbij was juist gebleken dat het ontbrak aan actuele en consistente aantallen en… meer
    Nieuwsartikel

  • Nieuwbouwwoningen zijn buiten het bereik van veel huishoudens gekomen. Ook in de MRA lukt het nauwelijks meer om voor middeninkomensgroepen betaalbare koopwoningen onder de 355.000 euro te bouwen. Gemeenten proberen met tijdelijke kortingen nieuwbouw voor deze groep toch bereikbaar te maken. Welke initiatieven worden er in de MRA genomen en wat krijg je voor dat bedrag in de stad of regio?
    Achtergrondartikel

  • In het derde kwartaal 2023 zijn er in Nederland ongeveer net zoveel woningen van eigenaar verwisseld als de kwartalen ervoor. De prijzen zijn dit kwartaal wederom iets gestegen, terwijl het aanbod flink is gedaald. Er worden wel meer nieuwbouwwoningen verkocht al blijven de aantallen historisch laag. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
    Nieuwsartikel

  • Het is niet overal kommer en kwel in de afzet van nieuwbouwwoningen. De 75 woningen in The Starling in het Bajeskwartier in Amsterdam zijn binnen twee weken bijna alle gereserveerd of in optie genomen. Het gaat om twee- tot vierkamerappartementen, met eigen buitenruimte. De meeste appartementen hebben een oppervlakte tussen de 45 en 87 m2, maar er zitten er ook enkele grotere tussen, sommige met groot dakterras. De gemiddelde vierkante meterprijs zit rond de 9.000 euro (eigen grond, geen… meer
    Nieuwsartikel

  • De prijzen van koopwoningen zijn na juli 2022 relatief hard gezakt (-3,5%), maar lijken deze zomer – eerder dan verwacht – weer gestabiliseerd. En volgend jaar worden koopwoningen weer duurder, zo voorspelt RaboResearch in zijn kwartaalbericht. De sterkste prijsdaling vond dit jaar plaats in de noordvleugel van de Randstad. In de regio’s Amsterdam, Utrecht, Gooi en Vechtstreek en ook Haarlem en omgeving komen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 7 procent lager uit dan in 2022. Het aantal… meer
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam is in dertig jaar tijd een koopwoning meer dan zeven keer duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van taxatiebureau Calcasa. In 1993 lag de gemiddelde woningprijs op 81.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar is de prijs gestegen naar 588.000 euro. Amsterdam voert daarmee de top-tien aan van steden waar de waardesprong het grootst is.
    Nieuwsartikel

  • Sommige makelaars eisen dat potentiële kopers hun huidige huis via hen verkopen om in aanmerking te komen voor de woning. Dat stelt de NOS op basis van eigen onderzoek. De omroep sprak met zeven makelaars en een particulier die het overkwam. Het is onduidelijk op welke schaal het voorkomt, maar de geïnterviewde makelaars zeggen dat "het aan de orde van de dag is".
    Nieuwsartikel

  • In 2023 is het aantal koopstarters op de woningmarkt gegroeid. Meer woningzoekers kopen hun eerste woning. Dit blijkt uit een analyse van de NVM. Maar voor koopstarters zonder eigen geld valt er nog altijd weinig te kiezen. Zowel in het eerst als tweede kwartaal van 2023 lag het aantal starters dat een woning kocht hoger dan een jaar eerder. Relatief was de toename nog groter dat het aantal woningverkopen terugviel. Het aandeel koopstarters steeg van circa 40 naar 45 procent.
    Nieuwsartikel

  • De woningprijzen in Amsterdam stijgen weer, van 503.000 euro in het eerste kwartaal naar 527.000 in de laatste drie maanden. Dat is overigens nog wel fors lager dan een jaar geleden toen de transactieprijs 587.000 euro was. Dat meldt de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Er zijn het laatste kwartaal meer woningen aangeboden en verkocht dan in het eerste kwartaal; het aantal  transacties ligt nu op bijna hetzelfde niveau als een jaar geleden.
    Nieuwsartikel

  • De verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021 heef de interesse van beleggers voor woningen onder de 400.000 euro niet doen afnemen. Dit blijkt uit een analyse van NVM en datadochter Brainbay naar de effectiviteit van de maatregelen om woningbeleggingen te beperken. Alleen bij duurdere woningen namen de activiteiten van beleggers af. In 2021 werd de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd van 2% naar 8%.
    Nieuwsartikel

  • De woningprijzen zijn in april verder in prijs gedaald. Huizenkopers betaalden gemiddeld 4,4 procent minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van maart zijn de prijzen met 1,1 procent gedaald, zo meldt het CBS. Ook zijn er veel minder huizen verkocht. In april registreerde het Kadaster 12.816 woningtransacties, bijna 20 procent minder dan een jaar eerder.
    Nieuwsartikel

  • Van de 135 koopwoningen in The Jay zijn er nog slechts zeven beschikbaar. De woningen zijn in korte tijd verkocht. Dat is bijzonder in een periode waarin de verkoop van nieuwbouwwoningen op veel plekken stil valt. The Jay maakt onderdeel uit van Bajeskwartier, een nieuwe stadswijk nabij het Amsterdamse Amstelstation waar in totaal zo’n 1.350 woningen worden gerealiseerd. The Jay is al in aanbouw en wordt naar verwachting eind van de zomer 2024 opgeleverd.
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet reserveert een kwart miljoen euro om stagnerende woningbouwprojecten op gang te helpen. Ook komt er verdeeld over de komende vier jaar 300 miljoen beschikbaar om de bouw van flexwoningen te stimuleren. 'We proberen alles op alles te zetten om de woningbouw aan de gang te houden en de dip in de woningbouw te beperken', aldus minister Hugo de Jonge. "Maar de overheid kan dit niet alleen. Dit vergt van alle partijen een gezamenlijke aanpak, met oog voor de huidige omstandigheden.'
    Nieuwsartikel

  • Ook in Amsterdam wordt de aanschaf van een koopwoning goedkoper, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van CBS en Kadaster. De gemiddelde prijs ligt in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zes procent lager dan een jaar eerder. Ook daalde het aantal transacties met meer dan tien procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.
    Nieuwsartikel

  • Overbieden is in Amsterdam nog vaak nodig, maar gemiddeld lag in het laatste kwartaal de uiteindelijke transactieprijs van een woning een fractie onder de vraagprijs. Maar van het totaal aantal verkochte woningen werd nog 47 procent in het eerste kwartaal van 2023 boven de vraagprijs verkocht. Een jaar eerder was dat nog 63 procent. Dat meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam(MVA). Ook in de rest van Nederland worden steeds minder woningen boven de vraagprijs verkocht. De huizenprijzen… meer
    Nieuwsartikel

  • In het vierde kwartaal van 2022 zijn er ruim de helft minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De inzakkende verkoop ondergraaft de ambitieuze bouwplannen in Nederland, zeker nu ook institutionele beleggers een afwachtende houding innemen. Projectontwikkelaars starten veelal pas met bouwen als ze zo'n 70 procent van de woningen hebben verkocht. 
    Nieuwsartikel

  • In de grote steden willen particuliere beleggers van hun huurwoningen af. Een ongunstiger belastingregime, stijgende rente, de nakende huurregulering en wijzigingen in het puntenstelsel hebben een verkoopgolfje van huurwoningen in gang gezet, die overigens al in 2021 startte. In de vier grote steden gaat het om 7 procent van de verkochte huizen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Volkskrant. In Amsterdam is dat 9 procent.
    Nieuwsartikel

  • In februari waren de prijzen van koopwoningen voor het eerst sinds april 2014 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
    Nieuwsartikel