Overslaan en naar de inhoud gaan

338 nieuwe woningen in E-buurt Amsterdam Zuidoost

Image

Wonam heeft de tender gewonnen voor drie kavels in de E-buurt in Amsterdam Zuidoost. Het winnende plan gaat uit van 338 woningen waarvan een derde middenhuur en twee derde middeldure en dure koopwoningen. De oppervlaktes variëren van 65 m2 tot 130 m2. De bouw start naar verwachting in 2024. Bewoners uit Amsterdam Zuidoost krijgen voorrang op de helft van nieuwbouw (huur- en koopwoningen). Dit moet zorgen voor doorstroming binnen het stadsdeel. 

“In lijn met de diversiteit van de locatie hebben we de individuele kavels laten ontwerpen door verschillende architecten. Elk blok krijgt zo een eigen karakter. We creëren eenheid door de verbinding met de openbare ruimte leidend te laten zijn. Dat worden de plekken waar buren elkaar ontmoeten en kinderen samen spelen”, aldus Femke Pathuis, manager acquisitie van Wonam. De ontwerpen voor de drie kavels zijn gemaakt door OZ, XVW Architectuur en Space & Matter, waarbij PD+P architecten zorgde voor de samenhang. De gebouwen worden klimaatadaptief, energieleverend en gebouwd met circulaire materialen.

Deze tender is de grootste ontwikkeling van de E-buurt Oost. Tussen de G-flats (hoogbouw) en E-buurt (laagbouw) herrijst een nieuwe groene en autoluwe woonbuurt. Naast de woningen van Wonam, ontwikkelt woningcorporatie Rochdale sociale huurwoningen. De bouw daarvan start waarschijnlijk al in 2023. Het laatste woonblok, 15 tot 20 woningen, wordt gerealiseerd door een zelfbouwgroep.