Overslaan en naar de inhoud gaan

ABP wil met Greystar 1.500 betaalbare huurwoningen bouwen

Image

Het pensioenfonds ABP gaat in samenwerking met Greystar 420 miljoen euro investeren in de bouw van energiezuinige en betaalbare huurwoningen in de Randstad en andere grote steden. Het doel is dat minstens twee van de drie woningen bestemd zijn voor de verhuur in het gereguleerde en het middenhuursegment. Het eerste investeringsobject is een nieuw te bouwen wooncomplex met 780 appartementen in Leiden. ABP wil in de periode tot 2030 zelfs in totaal 5 miljard euro investeren in woningen.

Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen: “ABP wil samen bouwen aan een goed pensioen in een leefbare wereld. Daarvoor zoeken we aantrekkelijke langetermijninvesteringen, en liefst investeringen die het verschil maken in de levens van onze deelnemers. Daarom hebben we ons ten doel gesteld in 2030 10 miljard euro met impact te beleggen in Nederland waarvan circa 5 miljard euro in woningen.”

ABP is overigens al enige tijd actief in de Nederlandse woningmarkt. Nu gaat het pensioenfonds hiervoor ook samenwerken met de internationale vastgoedontwikkelaar Greystar Real Estate. Binnen het nieuwe samenwerkingsverband 'Essential Housing' wil men in totaal circa 1.500 woningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. 

Greystar is zeer actief in Amsterdam, met name in het transformatiegebied Amstel III in Zuidoost. Het eerste project was daar Our Domain (foto), enorm wooncomplex voor studenten, young professionals, expats en starters met relatief kleine woningen en veel gemeenschappelijke voorzieningen. De curatoren van het failliete Certitudo hebben inmiddels een aantal andere panden in dat gebied verkocht aan Greystar. De Amerikaanse belegger kocht in 2015 Campus Diemen-Zuid. ABP is ook actief in dat marktsegment via investeringen in The Student Hotel.