Overslaan en naar de inhoud gaan

Almere wil 'versneld' 2.500 sociale huurwoningen bouwen

Image

De gemeente Almere wil de bouw van 2.500 sociale huurwoningen versnellen, zo blijkt uit het zogenoemde Aanvalsplan woningbouw 2023. Wethouder Julius Lindenbergh kijkt voor het op gang houden van de bouwproductie nu vooral naar de woningcorporaties, mede omdat "de situatie in de marktsector problematisch is". Bovendien is de woningnood in de sociale huursector groot. Almere wil duizend extra flexwoningen bouwen én de realisatie van 1.500 permanente sociale huurwoningen naar voren halen. 

De bouw van flexwoningen is een van de middelen die Lindenbergh inzet om de woningnood te lijf te gaan en verplichtingen rond de huisvesting van statushouders na te komen. Almere werkt al aan de realisatie van duizend stuks, waarvan de eerste tweehonderd klaar en bewoond zijn. En in het Annapark is een complex met ruim tweehonderd woningen in ontwikkeling. Deze zomer zijn drie andere locaties aangewezen voor de resterende zeshonderd. Lindenbergh wil er nu dus nog eens duizend extra bouwen.

Daarnaast hoopt hij dat de de woningcorporaties de geplande bouw van reguliere sociale huurwoningen naar voren kunnen schuiven, bijvoorbeeld in Twentsekant en Olympiakwartier Oost. En ook in het zelfbouwgebied Oosterwold komt ruimte voor sociale woningbouw. Bovendien wil hij vanaf  2025 een einde maken aan de verkoop van sociale huurwoningen door de Alliantie, Ymere en GoedeStede. Lindenbergh komt daarmee tegemoet aan de wens van zijn gemeenteraad om meer te doen aan het verminderen van de woningnood. 

De gemeente is voor een bouwversnelling sterk afhankelijk van marktpartijen en woningcorporaties. De samenwerking met al die partijen moet worden verbeterd, constateert de wethouder. Om de vaart erin te houden komt er een tweewekelijks crisisoverleg. 
In de plannen van het college gaat het feitelijk niet om extra woningbouw. In de Woonvisie 2020-2030 nam Almere zich voor dit decennium 25.000 woningen te bouwen. De gemeente loopt inmiddels flink achter bij het realiseren van die ambitie.