Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam en andere steden verlangen bouwgarantie en startpremie van het Rijk

Image

De gemeente Amsterdam en de vier andere grote steden verlangen van het Rijk extra steun voor het tegengaan van een nieuwbouwcrisis. Een extra bijdrage voor startbouw en een bouwgarantie kunnen helpen om woningbouwprojecten toch van start te laten gaan, zo schrijven de vijf gemeenten in een brief aan minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting.

Eerder werd vanuit de bouwsector al gevraagd om extra maatregelen. Ook al doen gemeenten hun best. Steeds vaker komen uitontwikkelde bouwprojecten tot stilstand, schrijft onder meer de Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig. Bijvoorbeeld omdat er te weinig koopwoningen worden verkocht. Mogelijk is er in de vijf steden sprake van vertraging van de bouw van 40.000 woningen de komende drie jaar. Volgens Van Dantzig kan 'een bouwstartpremie net voor dat kleine zetje zorgen om toch te starten met de bouw van een woningbouwproject.' Ook zien hij en zijn vier collega's heil in een bouwgarantie. Het Rijk staat daarbij garant voor een percentage van het nog niet verkochte vastgoed.

Verder pleiten de vijf bestuurders voor meer projectsteun voor corporaties. Daarmee zou de corporatiesector een grotere rol kunnen spelen in het verminderen van de woningnood, ook bij de bouw van huurwoningen in het middensegment. Niet op de laatste plaats tonen de wethouders zich voorstander van het verlagen van de overdrachtsbelasting. De maatregelen tezamen moeten voor een zodanige impuls zorgen, dat op korte termijn voldoende vertrouwen ontstaat om toch te starten met woningbouwprojecten. Daarmee kan de landelijke woningbouwproductie op peil blijven.