'Amsterdam heeft bouwoffensief nodig'

10.01.2014
Image

Amsterdam heeft een bouwoffensief nodig. Zo verklaarde Pieter Hilhorst, de lijsttrekker van de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, in zijn ‘Amsterdamse Droom’ afgelopen week in De Balie. Volgens hem heeft de stad vooral behoefte aan kleine huurwoningen voor net afgestudeerden, middeldure huurwoningen en verzorgingshuizen voor woongroepen.
Hilhorst wil de ontwikkeling van de stad niet overlaten aan de markt. “Rechtse partijen willen de stad uitleveren aan de hoogste bieder. Maar ik wil niet dat in de binnenstad alle betaalbare woningen verdwijnen. Ik wil dat Amsterdam Amsterdam blijft.” Hij toonde zich een groot voorstander van de ongedeelde stad. “Ik wil niet dat waar je woont, bepaalt hoe ver je komt. Ik wil niet dat waar je woont, bepaalt waarvan je droomt.”
Om dat waar te maken is volgens hem een bouwoffensief nodig. “We moeten op de woningmarkt iets voor elkaar krijgen, waarvan iedereen denkt dat het niet kan.” De stad heeft, zo verklaarde Hilhorst, dringend behoefte aan kleine huurwoningen voor net afgestudeerden die uit hun studentenflat moeten. Of voor jongeren die het ouderlijk huis willen verlaten. Middenhuurwoningen zijn nodig voor mensen die te rijk zijn voor een sociale huurwoning en te arm voor een koopwoning. Doorstroming kan ook worden bevorderd door de bouw van verzorgingstehuizen voor woongroepen van oudere Amsterdammers. Niet op de laatste plaats moeten leegstaande kantoren een transformatie ondergaan. “Zo krijgen we de doorstroming weer op gang. En bij al die projecten moeten we naar heel Amsterdam kijken. Ook buiten de ring en boven het IJ,” aldus Hilhorst.
Volgens hem is het geld voorhanden, maar moet de stad andere prioriteiten stellen. Hij hekelde onder meer de extreem hoge uitgaven voor gebouwd parkeren. En de kostbare investeringen in openbare ruimte.