Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam herstelt woningen voor rekening van particuliere eigenaar

Image

De gemeente Amsterdam gaat zelf herstelwerkzaamheden uitvoeren aan een woning van een particuliere verhuurder. De kosten, naar schatting meer dan honderdduizend euro, zullen op de eigenaar worden verhaald.

De woning verkeert volgens de gemeente in deplorabele staat. Het pand werd begin jaren negentig van de vorige eeuw aangekocht, maar van onderhoud is al jarenlang geen sprake meer. Zo bleek twee jaar geleden een van de balkons onveilig. Gevels vertonen ernstige scheuren. De trapopgang is levensgevaarlijk. Ook is sprake van stankoverlast.

Eerdere pogingen van de gemeente om de situatie te verbeteren haalden niks ook. Ook het opleggen van een dwangsom van meer dan tachtigduizend euro had geen effect. Reden voor wethouder Ivens om in actie te komen. De gemeente laat het pand voor rekening van de eigenaar herstellen. Mocht de eigenaar niet betalen, dan volgt gedwongen verkoop.

Het is de eerste keer dat de gemeente in het kader van Goed Verhuurderschap het beheer van een particuliere verhuurder overneemt. "We zijn in de bres gesprongen omdat de verhuurder niet doet waartoe hij op aard is. Namelijk: goed en fatsoenlijk verhuren”, aldus de wethouder.