Amsterdam legt grens zelfwoonplicht voor koopwoningen op 512.000 euro

03.11.2021
Image

Amsterdam wil voor zo’n zestig procent van de Amsterdamse koopwoningen opkoopbescherming invoeren. Voor woningen met een WOZ-waarde tot en met 512.000 euro gaat een zelfwoonplicht gelden, zo meldt wethouder Jakob Wedemeijer aan de gemeenteraad.

De regel geldt in de hele stad. De grens wordt jaarlijks aangepast. Met deze maatregel wil de gemeente voorkomen dat steeds meer woningen worden opgekocht door buy-to-let beleggers en in het dure huursegment terecht komen. "Het is onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren", aldus wethouder wonen Jakob Wedemeijer (SP).

De wet kent drie uitzonderingen. Woningen mogen wel verhuurd worden aan eerste- of tweedegraads familieleden of onder bepaalde omstandigheden tijdelijk worden verhuurd. Ook mogen woningen die onlosmakelijk verbonden zijn met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel kunnen worden verhuurd. En de ‘zelfwoonplicht’ is tijdelijk; vier jaar na aankoop mag de woning alsnog worden verhuurd.
Nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart wordt het voorstel ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.