Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam legt last onder dwangsom op van 2 ton aan malafide verhuurder

Image

De gemeente Amsterdam heeft een verhuurder van studentenkamers aan de Duivendrechtsekade in Amsterdam-Oost een last onder dwangsom opgelegd van 200.000 euro. De verhuurder overtreedt volgens de gemeente stelselmatig de Wet goed verhuurderschap. In deze wet staan duidelijke regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de huurder dit melden bij de gemeente en kan daarop worden gehandhaafd. Uit klachten bij de gemeente blijkt, dat huurders te hoge waarborgsommen betalen. En die worden niet op tijd terugbetaald bij vertrek. Ook verstrekt de verhuurder niet de verplichte informatie over terugbetalingstermijnen en de Wet goed verhuurderschap.

De studentenwoningen worden beheerd door Van Der Huizen Vastgoedbeheer, een bedrijf van de Bredase vastgoedondernemer Marcel van Hooijdonk. Hij verhuurt door heel Nederland woningen en kamers, vaak in voormalige kantoorpanden. Regelmatig komt Van Hooijdonk in het nieuws door klachten van huurders over onder meer servicekosten en gebrekkig onderhoud.

Voor de geconstateerde overtredingen legt de gemeente hem als laatste waarschuwing een last onder dwangsom op. Alleen als de verhuurder zijn leven structureel betert, valt betaling van de dwangsom te voorkomen.