Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam maakt nieuwe zelfbouwkavels bekend

Image

Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) heeft op vrijdag 29 augustus het nieuwe zelfbouwaanbod in Amsterdam gepresenteerd. Het nieuwe aanbod bestaat uit kavels voor zo'n 614 woningen. Daarvan zijn er 249 individuele kavels. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens: “Het is mooi om te zien hoe zelfbouw steeds meer een aanjaagfunctie krijgt. Dat zie je bijvoorbeeld bij de Buiksloterham in Amsterdam Noord en op het Zeeburgereiland. Eerst komen de zelfbouwers en dan volgt de rest.”

Het nieuwe aanbod werd gepresenteerd in De Hallen in Oud-West. Daar - aan de Bilderdijkkade-zijde - komen ook kavels beschikbaar voor collectieve projecten. Nieuwe locaties zijn verder onder meer waterkavels in Noord, kavels in het Entreegebied in Noord, Emerald in Zuidoost, de Louis Bouwmeesterstraat in Nieuw-West, een oude school op de Zeeburgerdijk en een kavel voor bouwgroepen in het Sciencepark in Oost. Naast de gemeente dragen corporaties en andere ontwikkelende partijen dit jaar sterk bij aan het aanbod. Deze trend leidt niet alleen tot meer aanbod, maar ook tot een meer divers aanbod, zoals kluswoningen.

Op 4 oktober is de jaarlijkse zelfbouwmarkt, ditmaal in het Montessori Kind Centrum op Zeeburgereiland. Op de Zelfbouwmarkt kunnen bezoekers een optie nemen op een kavel, inspiratie opdoen en informatie krijgen over alle aspecten van zelfbouw, zoals architectuur, het bouwproces en financiën. De inschrijving op de vijf kavels van CPO-project De Hallen is al gestart.

Bouwgroepen kunnen zich inschrijven op kavels waar men met een groep kan bouwen. De inschrijvingsprocedure is vereenvoudigd om groepen particulieren meer kans te geven ten opzichte van professionele partijen. Het is niet meer nodig om al met min of meer uitgewerkte plannen te komen. De rangorde is niet op volgorde van binnenkomst. Bij de selectie wordt een belangrijk criterium in welke mate een bouwgroep volledig is. 

In de aanloop naar de Zelfbouwmarkt organiseert de gemeente kijkdagen in de stadsdelen Oost (13 september), Zuidoost (20 september) Nieuw-West (27 september) en Noord (28 september).

In enkele van de 'zelfbouwbuurten' - zoals in Buiksloterham en op het Zeeburgereiland - waar eerder zelfbouwers zijn gestart, worden weer nieuwe kavels aangeboden.

Meer informatie vindt u HIER